
Kjemper for gull i Rio – vurderer aktiv dødshjelp etter lekene
Den belgiske paralympics-stjernen Marieke Vervoort (37) vil avslutte idrettskarrieren etter Paralympics i Rio og sier hun vurderer aktiv dødshjelp fordi hverdagene er så smertefulle.
Det er i et intervju med den belgiske kanalen RTL Radio at idrettsutøveren kommer med sine tanker om den smertefulle sykdommen hennes og livet som funksjonshemmet etter Paralympics i Brasil i september.
– Etter mine fysiske problemer trodde jeg aldri jeg skulle komme hit, Rio er mitt siste ønske. Etter OL vil jeg stoppe idrettskarrieren og ønsker å se hva livet kan gi meg. Jeg vil prøve å nyte de fineste øyeblikkene. Jeg har en ønskeliste som inkluderer stunt flying og så har jeg begynt å tenke på aktiv dødshjelp, forteller hun.
Vervoort lider av en smertefull uhelbredelig degenerativ sykdom og beskriver en beinhard kamp for å trene slik at hun har håp om å kopiere de to gullmedaljene hun vant i Paralympics i London for fire år siden.
Da tok den belgiske 37-åringen gull i både 100 meter og 200 meter rullestol for kvinner.
Kjemper dag og natt
Hun forteller at hun har store vanskeligheter med å overvinne smertene.
– På tross av min tilstand har jeg vært i stand til å oppleve ting som andre bare kan drømme om. Jeg trener veldig hardt selv om jeg må kjempe dag og natt mot sykdommen min. Hver dag gjør det vondt, noen netter får jeg ikke sove og etter ti minutters søvn så må jeg trene, sier Vervoort.

Hun har satt en rekke europeiske rekorder og så sent som i fjor ble hun verdensmester.
Vil avslutte med gull
Det var lenge usikkerhet om sprintøvelsene i rullestol for kvinner ville være med i programmet under årets Paralympics på grunn av en eventuell mangel på kvalifiserte utøvere, men dette har løst seg.
– Jeg er glad for at det nå er nok utøvere slik at konkurransen kan fortsette. Jeg håper å avslutte karrieren min på et podium i Rio, sier Vervoort som mener hun har en god sjanse til å ta gull igjen.
Paralympics arrangeres i Rio fra 7. til 18. september.
Aktiv dødshjelp har vært lovlig i Belgia siden 2002.
For tre år siden ble loven utvidet til også å kunne gjelde dødssyke barn.