Tadsjikistans president Emomali Rakhmon kjører en streng linje i landet sitt. Det får også journalistene merke. Foto: AFP PHOTO / STRINGER
Tadsjikistans president Emomali Rakhmon kjører en streng linje i landet sitt. Det får også journalistene merke. Foto: AFP PHOTO / STRINGER Foto: Stringer

Her bøtelegges journalister hvis de skriver uforståelig

Journalister i Tadsjikistan må nå lære seg å skrive forståelig. Ellers vanker det bøter, advarer myndighetene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det finnes tilfeller der journalister bruker så mange som ti ord i løpet av en dag som den vanlige leser, seer eller lytter ikke forstår, sier Gavhar Sharifzoda, leder for Tadsjikistans språkråd, i en kommentar gjengitt av det russiske nyhetsbyrået Interfax.

– Dette er et grovt brudd med språkregelverket, legger han til.

De som bryter med språkinstruksen risikerer bøter på opptil 850 kroner, mens offentlige ansatte og organisasjoner kan vente seg bøter på opptil 1.700 kroner.

Myndighetene i det sentralasiatiske landet har den siste tiden uttrykt bekymring over den økende påvirkningen på det offisielle språket tadsjikisk, fra farsi og dari, to språk som snakkes i Afghanistan.

Russisk var fram til 2009 offisielt språk i den tidligere sovjetrepublikken, og russisk er fortsatt mye brukt blant landets ulike etniske grupper. (©NTB)