Soldater i militsen som støtter den FN-støttede regjeringen rykket inn mot IS i Sirte søndag. FOTO: GORAN TOMASEVIC / REUTERS / NTB scanpix
Soldater i militsen som støtter den FN-støttede regjeringen rykket inn mot IS i Sirte søndag. FOTO: GORAN TOMASEVIC / REUTERS / NTB scanpix Foto: GORAN TOMASEVIC

Amerikanske luftangrep var mot IS-base for fremtidig terror i Europa

USA trapper opp kampen mot IS i Libya med helikoptre, fly og droner.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mandag ettermiddag gjennomførte USA bombetokt mot IS i Libya, etter at den ferske, FN-støttede regjeringen ba om hjelp fra amerikanerne.

Helikoptre og fly fra multirolleskipet USS Wasp og droner fra Sigonella-basen på Sicilia ble brukt under angrepene mot byen Sirte, den tidligere presidenten Muammar Gaddafis fødeby. IS-basen ligger sør for Sicilia, og er et mulig springbrett for terroraksjoner mot Europa.

For IS er den libyiske kystbyen så viktig at den ble nevnt sammen med Raqqa, Syria og Mosul av talsmannen Abu Muhammad al-Adnani tidligere i år, skriver The Long War Journal. I videoen oppfordret IS sine tilhengere til å gjennomføre terror i Vesten fremfor å bli fremmedkrigere i Syria og Irak. IS kontrollerer store områder ved den nordafrikanske kysten. I 2015 hevdet en rådgiver for den libyiske regjeringen i et intervju med BBC at IS-terrorister ble smuglet inn i Europa som båtflyktninger.

Obama iverksatte angrepet

President Barack Obama ga grønt lys til luftangrepet, melder CNN. Libya har vært preget av kaos og anarki siden opprørere med luftstøtte fra Norge og andre NATO-land i 2011 styrtet Gaddafi-regimet. Tidligere i år angret USAs president på at han ikke forberedte landet på tiden etter regimets fall, og omtalte dette som den verste feilen han hadde gjort.

Minst en stridsvogn og to kjøretøy skal ifølge Military Times ha blitt rammet i angrepene. Ifølge Reuters var dette det tredje amerikanske luftangrepet mot IS-mål i Libya. Tidligere angrep fra libyiske kampfly har manglet våpnene og teknologien til å treffe med presisjon, skriver Haaretz. Det skal befinne seg i underkant av 1000 IS-krigere i Sirte.

Amerikanske spesialstyrker har vært i Libya siden desember, og sammen med britiske kolleger har de vært rådgivere for libyiske styrker, skriver The Guardian. De var ifølge Pentagon-talsmannen Peter Cook ikke involvert i mandagens angrep.

I mai trappet den ferske samlingsregjeringen i Tripoli opp kampen for å ta tilbake Sirte. De lokale styrkene som ba om amerikansk luftstøtte mot IS, har ifølge Asharq al-Awsat lidd store tap på bakken. 338 soldater skal være drept, og 1500 skadd.

Mandagens angrep kom samtidig som den regjeringsvennlige militsen rykket inn i byen. Det siste døgnet har mediafløyen til al-Bunyan al-Marsoos postet flere meldinger om kamphandlingene. Militsgruppen vil sikre strategiske steder som universitetet og det viktigste sykehuset. Fem soldater skal være drept og 23 skadd av IS under kampene.

USS Wasp ankom Middelhavet en drøy uke før angrepet mot Libya startet. FOTO: RAWAD MADANAT / US NAVY 
USS Wasp ankom Middelhavet en drøy uke før angrepet mot Libya startet. FOTO: RAWAD MADANAT / US NAVY