Annenhver nordmann mener Putin er en trussel

45 prosent sier i en undersøkelse at de mener Vladimir Putin i ganske stor eller svært stor grad utgjør en trussel for Norge.

EN TRUSSEL? Flere norske eksperter er overrasket over at så mange er bekymret for Russlands president. Foto: Reuters
EN TRUSSEL? Flere norske eksperter er overrasket over at så mange er bekymret for Russlands president. Foto: Reuters Foto: Sergei Karpukhin

Undersøkelsen er gjennomført av Ipsos for Dagbladet. 1.000 personer har svart på spørsmålet «I hvilken grad utgjør president Vladimir Putin og Russland en reell sikkerhetstrussel for Norge?».

Mens 8 prosent svarer «i svært stor grad» på dette spørsmålet, svarer 37 prosent «i ganske stor grad». 44 prosent mener den russiske presidenten «i liten grad» utgjør en trussel for Norge. Bare 3 prosent svarer «ikke i det hele tatt», mens 7 prosent sier de ikke vet.

Flere norske eksperter sier de er overrasket over at så mange er bekymret for Russland, men har forståelse for at inntrykket av Russland har blitt mer negativt.

– På begynnelsen av 2000-tallet var pressen i overkant positive og optimistiske til Russland – det var også mange andre. Folk har nok fått seg et sjokk fordi de har opplevd at Russland er et helt annet sted enn det de hadde forstått bare for noen år siden, sier seniorforsker Julie Wilhelmsen ved Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI).

Seniorforsker Tor Bukkvoll ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) mener annekteringen av Krim-halvøya fra Ukraina i 2014 markerte et skille i hvordan nordmenn oppfatter Russland. (©NTB)