DØD: Dronning Anne av Romania ankommer den Operahuset i Buchuresti, oktober, 2011. Foto: Bogdan Christel/Scanpix.
DØD: Dronning Anne av Romania ankommer den Operahuset i Buchuresti, oktober, 2011. Foto: Bogdan Christel/Scanpix. Foto: BOGDAN CHRISTEL

Dronning Anne av Romania er død

Dronningen ble 92 år gammel og døde mandag ettermiddag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tidligere Dronning av Romania, Dronning Anne døde mandag ettermiddag på sykehus i Sveits, melder Reuters.

Dronning Anne døde på sykehuset omgitt av sine nærmeste.

Begravelsen vil finne sted i den rumenske byen Curtea de Arges.

– Dronning Anne fremsto som en lavmælt og stillfaren kvinne – som levde et rolig liv i Versoix i Sveits. Jeg møtte selv henne og kong Michael en gang de var i Norge på privat besøk hos kong Harald og dronning Sonja. Jeg møtte dem på flyplassen ved ankomsten – og husker at dronning Anne ble både rørt og takknemlig fordi jeg hadde med en blomsterbukett i de rumenske nasjonalfargene rødt, gult og blått. Ja, en stakket stund tror jeg faktisk hun trodde jeg var en landsmann, fordi jeg hadde lært meg å si «Velkommen til Norge, Deres Majestet» på rumensk for anledningen. Og hun både smilite og lo godt, da hun skjønte at så ikke var tilfelle, sier TV 2s kongehusekspert Kjell Arne Totland.

TV 2s Kongehusekspert Kjell Arne Totland møtte dronning Anne da hun besøkte Norge og bodde på slottet. Foto: TV 2
TV 2s Kongehusekspert Kjell Arne Totland møtte dronning Anne da hun besøkte Norge og bodde på slottet. Foto: TV 2 Foto: Geir Egil Skog

Langt ekteskap

Dronning Anne og hennes mann, den tidligere kong Michael av Romania har vært bosatt i Aubonne i Sveits siden 2004. De hadde vært gift i 68 år. De har fem døtre.

– Begge var etterkommere av «Europas svigerfar». Danmarks kong Christian 9. Anne var datter av danskfødte prinsesse Anne av Borbon-Parmaog bodde i Danmark , da hun i traff sin fjerne rumenske slektning i Elizabeth og Philips bryllup i London i 1947. Michael var Romanias konge , da de møttes – men eks-konge da de giftet seg i Athen året etter, forteller Kjell Arne Totland.

Syk

Tidligere i år kom beskjeden om at kong Michael hadde trukket seg tilbake fra det offentlige liv på grunn av sykdom. Han skal ha blitt operert for leukemi.

Michael er fetter av Storbritannias dronning Elisabeth og ble tvunget til å abdisere i 1947 etter den kommunistiske overtagelsen av Romania. Han levde i eksil i vesten i flere tiår, og var tilbake i Romania i 1992.