STØTTEMARKERINGER: To av mange familier hvor mennene har ikledd seg hodeplagg for å markere sin støtte til mødre, koner og søstre. Foto: My Stealthy Freedom/Facebook.
STØTTEMARKERINGER: To av mange familier hvor mennene har ikledd seg hodeplagg for å markere sin støtte til mødre, koner og søstre. Foto: My Stealthy Freedom/Facebook.

Derfor tar iranske menn på seg hijaben

Med emneknaggen #meninhijab markerer iranske menn sin motstand mot landets moralpoliti.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Aksjonen i sosiale medier vekker oppsikt og blir omtalt i en rekke store aviser.

Iranske menn, og menn fra andre steder i verden, tar bilder av seg selv med hijab, gjerne poserende ved siden av kvinnelige slektninger. For å støtte kvinnenes kamp for å velge selv om de vil gå med hodeplagget.

I Iran har kvinner blitt tvunget til å tildekke håret siden den islamske revolusjonen i 1979.

Ifølge The Independent var det den iranske journalisten og aktivisten Masih Alinejad, bosatt i New York, som startet hijabaksjonen tidligere forrige uke.

Hun har fått tilsendt en rekke bilder fra hele verden, og postet dem på sin instagramkonto og på facebooksiden My Stealthy Freedom.

Facebooksiden har mer enn en million følgere, og kampanjen sprer seg svært raskt.

– Hijab-påbud er det skitneste man kan se i denne tiden i et samfunn, skriver hun som en kommentar til ett av bildene.

Enkelte av bildene på Instagram har fått mer enn 10.000 likerklikk og kommentarfeltene under hijabbildene flommer over av støtteerklæringer.

– Rett til å bestemme selv

The Independet har snakket med to av de iranske mennene som begrunner hvorfor de har latt seg avbilde med hijab.

En av dem, som ikke vil oppgi navnet sitt, poserer på et bilde med sin niese.

– Min beskjed, som et frigjort menneske, er at alle, som intelligente vesener, skal ha rett til å bestemme selv hva de vil ha på seg. Slik det er nå er det ikke akseptabelt, og jeg håper at det en dag vil være realiteten i mitt hjemland, sier han til Independent.

– Jeg håper iranske kvinners stemmer blir hørt

Mehdi, en 40 år gammel mann som bor i Teheran, sier han ønsker å formidle at ære ikke har noe med å påtvinge noen en kleskode.

– Å ha på seg hodetørklet, om så bare for en liten stund, var noe som gav meg en dårlig følelse. Jeg kan ikke forestille meg hvor grusomt det må være for kvinner som må ha dette på seg resten av livet.

Mehdi understreker at det er tvangen han er mot, ikke selve hodeplaggene.

– Jeg håper virkelig at iranske kvinners stemmer vil bli hørt over hele verden og at de får oppleve sine mest grunnleggende rettigheter, sier han til den britiske avisen.

– Feminisme=stå like selvsagt ved kvinnen som tvinges til å ha slør som ved hun som vil ha det, skriver svenske Magda Rasmusson under et bilde av to voksne menn med hijab som poserer sammen med to kvinner uten hodeplagg.