OLSENBANDEN-KOFFERT: Tidene har forandret seg siden Ole Gunnar Solskjær signerte for United. Her på vei ut av taxien utenfor Old Trafford for 20 år siden.
OLSENBANDEN-KOFFERT: Tidene har forandret seg siden Ole Gunnar Solskjær signerte for United. Her på vei ut av taxien utenfor Old Trafford for 20 år siden.

20 år siden Ole GUnnar solskjær signerte for united

Da Ferguson signerte Solskjær og Johnsen – og feilparkerte foran flyplassen – med TV 2 på slep

Fredag var det nøyaktig 20 år siden Ole Gunnar Solskjær signerte for Manchester United. Kjetil H. Dale var eneste norske journalist rundt Old Trafford i dagene da det kokte. Les hans betraktninger her!

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Who's that, is that a new signing?

Guttungen på ti-elleve år var full av forventning.

– Det er Ole Gunnar Solskjær fra Norge, sa jeg.

– Wow, and I got to see him first!

Guttungen i Manchester husker det sikkert fortsatt. Akkurat som meg. Vi var begge vitner til en nyhet. Men der og da kunne ingen av oss vite hvor stor historien om Ole Gunnar Solskjær skulle bli.

11 år seinere takker han for seg som spiller inne på Old Trafford.

Jeg fikk lyst til å hente fram noen av klippene fra den sommeren da han signerte.

Her kommer Solskjær ut av taxien for 20 år siden

Det begynte på mange måter 2. juli 1996.

Spekulasjonene hadde gått en stund, men denne dagen tok en fotograf på jobb for TV 2 bilder av Ole Gunnar Solskjær på Old Trafford. Han kom ut av en taxi sammen med Kjell Inge Røkke og Bjørn Rune Gjelsten.

Dagen etter ble jeg sendt til Manchester på en av mine første jobber for TV 2 Sporten av vaktsjef Christine Espeland.

Og for en jobb! For en morsom begynnelse!

Sammen med fotografen Paul Walker dro jeg til et sommerstille Old Trafford. Oppdraget var greit nok – få United til å bekrefte at det blir en overgang.

Og hva med Ronny Johnsen, kommer han også?

Lettere sagt enn gjort. Alle forsøk på telefon og direkte overfor ansatte på Old Trafford endte med samme svar: – Send en fax.

Vi var imidlertid ganske sikre på at den brune mercedesen som stod parkert på skrå foran administrasjonsinngangen tilhørte Alex Ferguson. Så vi ble sittende.

Og en time seinere kom sjefen. Ferguson kikket opp etter andre journalister, men så ingen. Og litt flaks skal man ha – for Fergie bestemte seg for å være grei. Slik så det ut på tv den kvelden.

Her møter Ronny Johnsen Sir Alex på flyplassen

Neste morgen dro vi tilbake til flyplassen. TV 2 Sporten hadde fått vite at Ronny Johnsen var på vei.

Vel er Manchester en stor by og Manchester United en av verdens største klubber. Men ikke større enn at Alex Fergusson himself kom kjørende i Mercedesen sin like etter oss. Han parkerte ulovlig utenfor ankomsthallen og kom ruslende inn med hendene i lommen.

Ekstra absurd ble det da det plutselig var sånn at TV 2 først ønsket velkommen til England – før Ronny Johnsen kunne ta sin nye sjef i hånda:

Ronny Johnsen skrev under den ettermiddagen. For Ole Gunnar Solskjær skulle det gå enda noen dager før alt var klart. Sånn måtte det kanskje bli når to direktører som Røkke og Gjelsten var involvert. Men snart kunne Solskjær reise tilbake til Manchester for å delta på sin første trening.

Det var forresten da jeg møtte ti-elleveåringen som møtte sin nye helt for første gang. Navnet hadde han – i likhet med mange andre – store problemer med. Men Solskjær skulle snart bli like naturlig som Cantona og Giggs, ikke bare i Manchester, men verden over.

Solskjær for 20 år siden: – Jeg aner ikke hva som skjer