Nytt register skal redde flere liv:

Det finnes 30.000 hjertestartere i Norge, men ingen vet hvor de er

Helsedirektoratet oppretter et nasjonalt register for hjertestartere, som kan redde flere titalls liv i året.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hvert år får rundt 3.000 nordmenn hjertestans. Rundt 1000 av dem faller om på jobb eller andre offentlige steder hvor det er andre personer i nærheten.

– En rask gjenoppliving av pasienter som har fått hjertestans er avgjørende for å redde liv. Gjennom å etablere et nasjonalt hjertestarterregister kan vi redde flere liv, sier seniorrådgiver Bjørn Jamtli i Helsedirektoratet til TV 2.

Sjansene for å overleve øker sterkt hvis publikum setter i gang hjerte- og lungeredning, og gir elektrosjokk med hjertestarter før ambulansen kommer.

– Hjertestarter er veldig viktig. Muligheten til å overleve reduseres med ti prosent per minutt ved hjertestans, så det er viktig å gi det støtet, fastslår beredskapsleder Bjørn Bjelland.

Han har kjørt motorsykkelambulansen ved Oslo Universitetssykehus i ti år. Bare i Oslo og Akershus er det cirka to utrykninger i døgnet på grunn av hjertestans.

30.000 hjertestartere

Det finnes rundt 30.000 hjertestartere i Norge, men ingen har fullstendig oversikt over hvor de er. Nå vil helsemyndighetene gjøre det lettere for folk å finne den nærmeste hjertestarteren.

Registeret skal knyttes opp mot alle landets AMK-sentraler.

– Når folk ringer 113, skal AMK-sentralen ha oversikt over hvor det finnes hjertestartere, slik at de kan gi publikum beskjed om hvor de kan løpe og hente en hjertestarter, sier Jamtli.

Det nye nasjonale registeret skal være på plass fra nyttår.

– Danmark og Sverige har hatt hjertestarterregistre i flere år. Hvorfor tar det så lang tid å få på plass dette i Norge?

– Vi startet dette arbeidet for en stund siden, og hadde lenge håpet at vi kunne kopiere noe av det som er gjort i Danmark og Sverige, men vi ser at for å få en solid løsning, som er varig og pålitelig, så må vi lage vårt eget register fra bunnen av.

På verdenstoppen

Norge ligger på verdenstoppen i å yte livreddende innsats ved hjertestans, ikke minst takket være innsats fra publikum.

Slik redder du liv ved hjertestans

  • Ring først 113 for å varsle at en person har fått hjertestans.
  • Sett i gang med hjerte- og lungeredning - 30 kompresjoner og to innblåsninger
  • Få tak i hjertestarter og gi elektrosjokk

Ifølge Helsedirektoratet blir 33 prosent av pasientene på landsbasis, med plutselig hjertestans utenfor sykehus, vellykket gjenopplivet.

I tre av ti tilfeller hadde folk rundt satt igang hjerte- og lungeredning før ambulansen kom. Ved raskere tilgang til hjertestarter anslår Helsedirektoratet at det er mulig å få ned tiden til det blir gitt elektrosjokk fra 10 til 5 minutter.

– Det betyr at det er titalls flere liv vi kan redde hvert år.

– Er det vanskelig å bruke en hjertestarter?

– Nei, i dag har teknologien kommet så langt at det er veldig enkelt. Det er selvforklarende, og i tillegg får man råd fra medisinsk personell på 113, sier Jamtli.

Samarbeider med Apotek 1

Apotek 1 mener opprettelsen av et nasjonalt hjertestarterregister har gått for tregt, og opprettet for et par år siden sitt eget hjertestarterregister i samarbeid med Røde Kors. De har laget en egen nettside, der publikum kan søke opp nærmeste hjertestarter.

Slik fungerer en hjertestarter

– Vi gjorde dette for å få fortgang i arbeidet med et nasjonalt register, sier Ellen Karine Ous, som leder Kvalitetsavdelingen til Apotek 1.

Apotek 1 har til nå registrert 3.200 av de 30.000 hjertestarterne som finnes i Norge. Nå ber helsemyndighetene om å få overført alle opplysningene til det nasjonale registeret.

– Det er flott! Vi har hele tiden vært åpne for at det offentlige skulle overta, sier Ous.

Helsedirektoratet har ikke planer om å lage en søkbar app eller et nettsted der publikum kan søke etter hjertestartere selv, men overlater dette til private aktører, som vil ha full tilgang til det nasjonale registeret.

– Jeg tror det aller viktigste er at landets AMK-sentraler har en fullstendig nasjonal og oppdatert oversikt over hjertestartere, sier Jamtli.

Kjører motorsykkel inn i kjøpesentre

Når Bjørn Bjelland setter seg på ambulansemotorsykkelen nøler han ikke ett sekund med å kjøre rett inn i kjøpesentre, restauranter eller inn på t-banen hvis det står om liv.

– Min oppfordring er at om man opplever en hjertestans, altså en livløs person, ikke vær redd for agere! Ring 113, start hjerte- og lungeredning - tretti kompresjoner og to innblåsninger - og fortsett med det til profesjonell hjelp kommer. Hvis det er det en hjertestarter i nærheten skal man selvfølgelig bruke den.