Tysk høyreekstrem gruppe arrangerer barneleir i Sverige

Små barn, noen helt nede i barnehagealder, drilles på tysk nazileir i svenske skoger.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den tyske høyreekstreme gruppen, «Sturmvogel», er en nasjonalistisk ungdomsorganisasjon med dype røtter i nazismen og Holocaustfornektelse.

I sommer har de satt opp en leir i Småland i Sverige hvor de disiplinerer små barn, noen helt ned i barnehagealder, til å følge den nazistiske bevegelsen. Dette melder den svenske avisen Expressen.

Avisen beskriver en leir hvor barna er kledd i like uniformer med et emblem på armen. Emblemet er rødt, hvitt og svart og viser siluetten av en rovfugl.

Expressens reportere observerer leiren fra avstand og forklarer at det klokken 08.30 om morgenen er oppstilling inne på leiren der det hvite, svarte og røde flagget heises. Flagget viser den samme rovfuglen som emblemet på uniformene. Under oppstillingen høres det et par høye rop, og deretter barnestemmer som synger tyske folkesanger.

Se Expressens videoreportasje øverst i saken.

TELT: Slik ser Sturmvogels leirplass ut ovenfra. Foto: KVP / Expressen
TELT: Slik ser Sturmvogels leirplass ut ovenfra. Foto: KVP / Expressen

Røtter fra Hitler-Jugend

Den tyske organisasjonen, Sturmvogel, har eksistert siden 1987. De henvender seg til barn som er mellom 3 og 18 år gamle. Disse barna kommer fra familier som er opptatte av å holde de tyske genene rene.

Organisasjonen stammer fra Hitler-Jugend, som senere utviklet seg til Wiking-Jugend. Wiking-Jugend ble forbudt i Tyskland i 1994, men tidligere medlemmer har altså nå gått sammen og dannet Sturmvogel.

Organisasjonen skal ha utgitt seg for å være en speiderorganisasjon slik at ingen skal oppdage hva de driver med når de søker om å få leie lokaler til leirene sine.

– Den viktigste forklaringen på det er at de prøver å unngå oppmerksomhet fra sikkerhetspolitiet. Tidligere organisasjoner har blitt forbudt, og det vil de unngå, sier Andrea Röpke, ekspert på høyreekstreme barn- og ungdomsbevegelser i Tyskland, til Expressen.

Hard disiplin

Leiren følger den samme rutinen hver dag, ifølge den svenske avisen. Etter flaggseremonien om morgenen, står sport, oppstillinger og forskjellige typer arbeidsoppgaver på programmet.

Jentene går helt likt kledd med fletter i håret og lange skjørt og grønne skjorter med emblemet på armen.

Ifølge Röpke er denne organisasjonen drevet av familier der flere av familiene har vært nazister i generasjoner.

– Nasjonalistisk oppdragelse er veldig viktig for dem og leiren er en viktig del av denne virksomheten, sier Röpke til Expressen.