45 FARLIGSTE: For seks måneder siden var det 45 personer på listen. Nå er 14 av dem pågrepet. FOTO: EUROPOL
45 FARLIGSTE: For seks måneder siden var det 45 personer på listen. Nå er 14 av dem pågrepet. FOTO: EUROPOL

Dette er Europas farligste – nå er 14 av dem tatt

Seks måneder etter at Europol lanserte en liste med Europas mest ettersøkte forbrytere, er 14 av dem pågrepet. Det mye takket være tips fra vanlige borgere.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– I minst åtte av disse sakene har ledetrådene som kom via nettstedet, spilt en direkte rolle i lokaliseringen av de ettersøkte, heter det i en uttalelse fra Europol.

Etter å ha fått kritikk for manglende samordning etter terrorangrepet i Paris i november lanserte politistyrker fra hele EU en nettbasert liste over ettersøkte personer – www.eumostwanted.eu.

Flere millioner treff

Flere millioner har besøkt nettsiden etter at den ble lansert 29. januar.

I begynnelsen var 45 personer registrert på listen. Nå er 14 av dem pågrepet.

Enkelte har også blitt tilført listen, som nå består av 45 personer igjen.

Blant dem som nå sitter bak lås og slå takket være tips fra publikum, er en rumensk «yogalærer og åndelig mentor» på 64 år som anklages for misbruk av barn og barnepornografi. Han ble pågrepet i en bokhandel i Paris.

Nettsiden har også bidratt til pågripelsen av en belgier i Gabon, en polakk på Malta og en svenske i Storbritannia.

I juni ble den italienske mafiabossen Ernesto Fazzalari pågrepet i en avsidesliggende del av Italia etter å ha vært på rømmen i rundt 20 år.

Også belgieren Salah Abdeslam, som var etterlyst etter Paris-terroren 13. november i fjor var på listen. Abdeslam ble pågrepet i Brussel i mars.

Kan tipse anonymt

Politiet i EUs 28 medlemsland samarbeider om prosjektet, som har som formål å bidra til økt sikkerhet i EU. Listen finnes på 17 forskjellige språk.

Folk som har informasjon om dem som til enhver tid står oppført på nettstedet, kan gi opplysningene anonymt hvis de ønsker det via siden på internett.

(©NTB / TV 2)