Tysfjord-saken:

Prest ville anmelde overgrep, stanset av taushetsplikten

Da sognepresten i Tysfjord fikk vite om seksuelle overgrep ville hun politianmelde forholdet på vegne av offeret. Taushetsplikten stoppet henne.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Da Marion (29) sto frem på et seminar i hjemkommunen Tysfjord for å snakke om sitt eget liv, skapte det stor blest.

Hun fortalte der en sterk historie om hvordan seksuelle overgrep i barndommen drev hennes mor til selvmord.

Knyttet til læstadiansk forsamling

De fleste sakene som nå er blitt kjent og etterforskes knyttes til en lukket, og strengt bibeltro læstadiansk forsamling i kommunen med 2000 innbyggere. Enkelte saker ligger tiår tilbake i tid, men etterforskes.

Tysfjord er nær ved å dele Norge i to. Fra Hellemobotn innerst i fjorden og til svenskegrensen er det bare 6,3 kilometer. Fjorden har også delt statskirken. På Drag har den læstadianske forsamling sitt eget lokale. I Kjøpsvik ligger kirken. Den norske kirke. Mange har søkt dit, for å fortelle om overgrep innenfor den læstadianske forsamling.

Sognepresten ville politianmelde

– Noen historier er så sterke at jeg vet ikke hva jeg skal gjøre. Jeg oppfordrer innstendig dem til å søke hjelp. Jeg kan ikke gjøre det. De må selv søke hjelp. I alle fall om de er voksne. Det er også tilfeller der jeg har vurdert å politianmelde på vegne av dem, men vi er bundet av vår taushetsplikt, sier sogneprest Heidi Frich Andersen til TV2.

Kommunen forbereder tiltak

Ordfører Tor Asgeir Johansen forteller at det allerede er forberedt tiltak med det som mål å forebygge seksuelle overgrep som de som nå er blitt kjent.

– Vi skal ikke ha det sånn her. Det skal være trygt og godt å bo i Tysfjord. Det er den gjengse oppfatning som er i ferd med å bre seg. Alle vil bidra for å få det trygt og godt, sier han.

1.september blir det arrangert et fagseminar der kommunalt ansatte på alle nivåer og andre som jobber med barn og unge i kommunen blir invitert.

– Det handler om å få innspill til hvordan vi kan styrke det videre arbeid med å forebygge seksuelle overgrep, sier ordføreren til TV 2.

Marion (29) nektet å tie

29 år gamle Marion Knutsen nektet å tie om det som fikk hennes egen mor til å ta sitt liv. Traumer etter seksuelle overgrep som hun ikke greide å leve med. Skam, og skyldfølelse. At et offer laster seg selv for det som har skjedd er ikke uvanlig, sier sognepresten.

– Så har de gått i årevis, kanskje til og med i årtier og tenkt at det der dem det er noe feil med. Noe galt med meg, jeg får ikke til å fungere i samfunnet, jeg klarer ikke å være glad i meg selv, jeg får ikke til å leve i forhold, jeg forstår ingenting av dette med seksualitet, for det er ikke noe hyggelig for meg.

Og enkelte greier ikke å leve med det.

– Nei enkelte greier ikke å leve med, og enkelte greier ikke å leve i det hele tatt.