Den australske eksperten Ken Fitch, som Det internasjonale skiforbundet har brukt til å vurdere Norges skiforbunds (NSF) forklaringer i saken mot Martin Johnsrud Sundby, reagerer sterkt på flere av svarene de kommer med.
Nå svarer NSF i en epost via sin advokat Anne-Lise Rolland, som førte saken.
– Én dose ville vært brudd
Ken Fitch mener det er feil av NSF å si at det ikke er Martin Johnsrud Sundbys egen feil at han doserer utover det som er forskrevet. Til det svarer
Rolland:
– Det står ikke noe sted i regelen at dosene må spres over 24 timer. Å innta hele dosen på en gang er heller ikke et brudd på regelen. Resultatet av CAS-dommen er uansett at selv én dose ville ha utgjort et brudd på regelverket.
Hun sier det er mulig at Sundby ikke ville ha hatt en konsentrasjon utover beslutningsnivået på 1200 nanogram per milliliter om han hadde inhalert de tre dosene over lengre tid.
Dette ville likevel fortsatt vært et brudd, da det ikke er tillatt å dosere mer enn 1600 mikrogram i forstøveren.
– Det Ken Fitch egentlig sier er at bruddet ikke ville ha blitt oppdaget om han hadde inhalert de tre dosene over lengre tid enn fire og en halv time.
– CAS har ikke tatt stilling til bevis
Hun påpeker at det ikke er testresultatene i seg selv som utgjør et brudd på regelverket, og at det er fullt mulig å ha konsentrasjoner over
1200 nanogram per milliliter når man bruker en forstøver, med tillatte doser opp mot det som maksimalt er tillatt, og viser til WADA-finansierte studier.
– Da er det imidlertid lettere å bevise at man ikke fysisk har fått mer enn tillatte mengder i kroppen. Martin har også bevist at han ikke har inhalert mer enn 1600 mikrogram i kroppen.
– Men CAS har ikke funnet det relevant å ta stilling til disse bevisene, da han uansett har puttet mer enn 1600 mikrogram i forstøveren.
Ikke hørt om andre som kompenserer
Ken Fitch reagerte også på at skiforbundet kompenserer premiepengene Johnsrud Sundby mister som følge av dommen, og kan ikke komme på andre tilfeller av dette.
– NSF har heller ikke opplevd en lignende sak før, sier Rolland.
Forbundet forklarer at dehydrering, høydetrening og hard trening kan ha hatt innvirkning på testresultatet. Fitch kaller dette bortforklaringer.