Dette svarer Skiforbundet

SVARER: Norges skiforbund og president Erik Røste (t.v.) svarer på kritikk etter håndteringen av saken rundt langrennsløper Martin Johnsrud Sundby .Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
SVARER: Norges skiforbund og president Erik Røste (t.v.) svarer på kritikk etter håndteringen av saken rundt langrennsløper Martin Johnsrud Sundby . Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Foto: Braastad, Audun
– Frustrerende sak, sier forbundets advokat.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den australske eksperten Ken Fitch, som Det internasjonale skiforbundet har brukt til å vurdere Norges skiforbunds (NSF) forklaringer i saken mot Martin Johnsrud Sundby, reagerer sterkt på flere av svarene de kommer med.

Nå svarer NSF i en epost via sin advokat Anne-Lise Rolland, som førte saken.

– Én dose ville vært brudd
Ken Fitch mener det er feil av NSF å si at det ikke er Martin Johnsrud Sundbys egen feil at han doserer utover det som er forskrevet. Til det svarer Rolland:

– Det står ikke noe sted i regelen at dosene må spres over 24 timer. Å innta hele dosen på en gang er heller ikke et brudd på regelen. Resultatet av CAS-dommen er uansett at selv én dose ville ha utgjort et brudd på regelverket.

Hun sier det er mulig at Sundby ikke ville ha hatt en konsentrasjon utover beslutningsnivået på 1200 nanogram per milliliter om han hadde inhalert de tre dosene over lengre tid.

Dette ville likevel fortsatt vært et brudd, da det ikke er tillatt å dosere mer enn 1600 mikrogram i forstøveren.

– Det Ken Fitch egentlig sier er at bruddet ikke ville ha blitt oppdaget om han hadde inhalert de tre dosene over lengre tid enn fire og en halv time.

– CAS har ikke tatt stilling til bevis
Hun påpeker at det ikke er testresultatene i seg selv som utgjør et brudd på regelverket, og at det er fullt mulig å ha konsentrasjoner over 1200 nanogram per milliliter når man bruker en forstøver, med tillatte doser opp mot det som maksimalt er tillatt, og viser til WADA-finansierte studier.

– Da er det imidlertid lettere å bevise at man ikke fysisk har fått mer enn tillatte mengder i kroppen. Martin har også bevist at han ikke har inhalert mer enn 1600 mikrogram i kroppen.

– Men CAS har ikke funnet det relevant å ta stilling til disse bevisene, da han uansett har puttet mer enn 1600 mikrogram i forstøveren.

Ikke hørt om andre som kompenserer
Ken Fitch reagerte også på at skiforbundet kompenserer premiepengene Johnsrud Sundby mister som følge av dommen, og kan ikke komme på andre tilfeller av dette.

– NSF har heller ikke opplevd en lignende sak før, sier Rolland.

Forbundet forklarer at dehydrering, høydetrening og hard trening kan ha hatt innvirkning på testresultatet. Fitch kaller dette bortforklaringer.

Her viser Rolland til en studie av Christoffer Bjerre Haase et al som sier:

«Trening og dehydrering påvirker urinkonsentrasjoner av salbutamol og øker risikoen for mistenkelig analytisk funn i prøver samlet etter inhalering av det maksimalt tillatt for salbutamol. Dette burde tas i betraktning når man evaluerer dopingsaker med salbutamol.»

– Frustrerende sak
Den grunnleggende årsaken til at han testet positivt var mengden salbutamol han fikk i seg via forstøver på kort tid på konkurransedagene i Davos og Toblach, sier Fitch.

Sundby fikk gjennomført to studier da han hadde treningsfri, og begge viste over grensen:

1) Med forstøver og den påviste salbutamolkonsentrasjon.

2) Med MDI og maksimalt tillatte dose.

– Resultatene til begge studiene holdt opp i mot resultatene fra dopingprøvene, som gir informasjon om konsentrasjon og mengde, gir nok individuelle data til å kunne beregne hva han faktisk inhalerte i Davos og Toblach. Og dette er beregnet til lavere mengder enn den tillatte maksimumsmengden som er 1600 mikrogram.

– Det er nettopp dette som er så frustrerende med denne saken. Til tross for at vi har bevist at han ikke fysisk har inhalert mer enn han på lovlig måte kunne ha gjort via en MDI, blir han likevel dømt da det nå er fastslått at man ikke kan putte mer enn 1600 mikrogram i forstøveren, til tross for at det kommer mye mindre ut til pasienten.

– Doseringen var unødvendig høy
NSFs ekspert, professor og avdelningssjef ved Lungemedisin og Allergologi ved Lund Universitet i Sverige, Leif Bjermer, oppfatter det ikke som at Johnsrud Sundby er dømt for doping, ettersom han ikke har tatt prestasjonsfremmende medisiner.

– Man har ikke kunnet bevise at han har inhalert mer en 1600 milligram på under et døgn. Gjentatte inhaleringer på forstøver på under fire og en halv time var først og fremst for å mobilisere slim og rense luftrørene.

– Jeg kan være enig med at doseringen i seg selv var unødvendig høy. Samme effekt hadde sikkert blitt oppnådd på halve dosen, så lenge han samtidig inhalerte saltvannsløsning.

Bjermer mener ikke finnes noen hensikt å overdosere salbutamol da det ikke gir noe prestasjonsfremmende effekt, annet enn at det gir de med astma en viss sjanse for å konkurrere på likt nivå med dem som ikke har det.

Lik TV 2 Sporten på Facebook