Under den kalde krigen var Olavsvern orlogsstasjon utenfor Tromsø strategisk viktig for NATO. FOTO: TORBJØRN KJOSVOLD, ERIK DRABLØS / FORSVARET
Under den kalde krigen var Olavsvern orlogsstasjon utenfor Tromsø strategisk viktig for NATO. FOTO: TORBJØRN KJOSVOLD, ERIK DRABLØS / FORSVARET

– Norge bør kjøpe tilbake omstridt norsk ubåtbase som russerne brukte

I vinter ble fritidsbåter lagret i ubåtdokken i den tidligere topphemmelige marinebasen Olavsvern. Nå foreslår en amerikansk rapport at Norge bør gjenåpne deler av basen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I 2015 vakte det internasjonal oppsikt at den topphemmelige marinebasen Olavsvern ble brukt som vinterkvarter for russiske forskningsfartøy.

Salget ble godkjent av Stoltenberg-regjeringen i 2013, og ubåtbasen ble lagt ut for salg på finn.no med en prisantydning på 105 millioner kroner.

Nå foreslår en rapport fra Washington-tenketanken Center for Strategic & International Studies (CSIS) at Norge bør gjenåpne Olavsvern, for å møte den økte russiske ubåtaktiviteten, skriver The Independent Barents Observer.

– Den tidligere marinebasen Olavsvern er ideell for støtte til ubåtoperasjoner i Nord-Atlanteren og Arktis, heter det i CSIS-rapporten som anbefaler at deler av basen nasjonaliseres for norske og allierte ubåter på rotasjonsbasis.

Under den kalde krigen var Olavsvern viktig for den norske og allierte ubåtflåten som fulgte den sovjetiske nordflåtens bevegelser i Barentshavet. Beslutningen om å stenge basen ble sterkt kritisert av ledelsen i Sjøforsvaret.

Lager for fritidsbåter og russebiler

Tromsø-investor Gunnar Wilhelmsen, som kjøpte basen for 38 milloner kroner, sier til TV 2 at Olavsvern drives som en terminal. Fra oktober til mai har fjellanlegget huset 15 fritidsbåter i ubåtdokken, 11 bobiler, fem russebiler, tre campingvogner, seks båter på henger, to tilhengere og tre kjøretøy fra Asfalttjenesten.

– Forsvaret har oversikt over hvilke fasiliteter som er intakt per i dag, og det er opp til dem å svare på det rapporten tar opp, svarer Wilhelmsen på spørsmålet om anbefalingene fra den amerikanske tenketanken.

TV 2 har bedt Forsvarsdepartementet kommentere saken, men får opplyst at statssekretær Øystein Bøe ikke er tilgjengelig fredag.

Til nettstedet The Independent Barents Observer sier statssekretær Bøe at det neppe blir aktuelt å gjenåpne Olavsvern.

– Basen er i dag sivil og privateid. Etter at basen stengte i 2008, har marinen utviklet annen infrastruktur i Nord-Norge som oppfyller de operative formålene. Det er gjort betydelige investeringer for eksempel i Ramsund, sier Bøe.

Avisen Nordlys skriver fredag på lederplass at salget av Olavsvern fremstår mer og mer som en kostbar tabbe.

– Amerikansk press øker sannsynligheten for at det norske Forsvaret ikke vil ha noe annet valg enn å svelge stoltheten og kjøpe basen tilbake, slik at den kan benyttes til sitt opprinnelige formål, skriver avisen.