IKKE ADGANG: En større gruppe flyktninger var ikke velkomne til Nissegården i Lom. Foto: Knut Storvik/Gudbrandsdølen Dagningen.
<div><br></div>
IKKE ADGANG: En større gruppe flyktninger var ikke velkomne til Nissegården i Lom. Foto: Knut Storvik/Gudbrandsdølen Dagningen.

Aktivitetsgård nektet flyktninger adgang – nå krever likestillingombudet svar

Hanne Bjurstrøm ber om redegjørelse etter at flyktninger ble nektet å besøke «Nissegården» i Lom.

Det kommer frem i en pressemelding fra Likestillings- og diskrimineringsombudet (LDO).

Bakgrunn: – Vi bestemmer over plassen vår selv, gjør vi ikke?

– Å nekte noen en vare eller en tjeneste på grunn av etnisitet eller nasjonal opprinnelse kan være brudd på loven. Derfor ber jeg Nissegården Hytter og aktiviteter om å redegjøre for flere forhold i denne saken, skriver likestillings- og diskrimineringsombud Hanne Bjurstrøm i pressemeldingen.

Les Nissegårdens kommentar nederst i denne artikkelen.

KREVER SVAR: Likestillings- og integreringsombud Hanne Bjurstrøm. Foto: NTB scanpix
KREVER SVAR: Likestillings- og integreringsombud Hanne Bjurstrøm. Foto: NTB scanpix Foto: Kallestad, Gorm

Krever dokumentasjon

LDO har henvendt seg til Nissegården Hytter og aktiviteter og bedt om begrunnelse for hvorfor flyktningtjenesten i Lom og Skjåk ble møtt med avslag på forespørsel om å få betale for at 50 bosatte flyktninger, voksne og barn, kunne få komme på senteret en dag i august.

Ifølge pressemeldingen reagerer ombudet spesielt på at Nissegården hevdet plassmangel var en av årsakene til avslaget, mens det i et brev til flyktningtjenesten står at hadde «kommunen spandert på sine egne hadde saken vært en helt annen».

– Vi ber om redegjørelse for dette og ber Nissegården oversende dokumentasjon på at det ikke var plass til flere besøkende i august, sier Bjurstrøm.

– Jeg er ikke rasist

Nissegården Hytter og aktiviteter drives av ekteparet Grethe og Kjell Madsen. Til TV 2 har Grethe Madsen sagt at hun hevdet sin «demokratiske rett» da hun sa nei til besøk av flyktningene.

– Vi bestemmer vel over plassen vår selv, gjør vi ikke? Det hadde ikke tatt seg ut om det ramla inn 50 stykker her uansett hvem det er, sier hun.

– Har huset flyktninger og asylsøkere i flere år

Fredag snakker TV 2 med Madsen igjen. Hun har fått brevet fra LDO og er oppgitt over at saken har blitt så stor.

– Saken er det at vi aldri har tatt i mot grupper i juli og august. Vi har et veldig lite og trangt område her, med et basseng på bare 10 x 5 meter, hytter, telt og bobiler. Det er ikke plass til så mange, sier Madsen.

At hun har fått på seg å være kritisk til flyktninger liker hun ikke. Hun sier Nissegården i flere år har huset flyktninger som har deltatt på Røde Kors-toppturen som arrangeres hvert år til Galdhøpiggen.

– Vi har hatt et godt samarbeid med dem i mange år, vet du, sier Madsen.

Røde Kors bekrefter overfor TV 2 at Nissegården, senest i juni, huset asylsøkere og flyktninger - og at de har gjort det i flere år.