Marion (29) nektet å tie om seksuelle overgrep  i Tysfjord

På et seminar snakket Marion Ann Knutsen høyt om hvordan seksuelle overgrep drev hennes mor til selvmord.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

13.april stod Marion Anne Knutsen fram på et seminar i hjemkommunen Tysfjord for å snakke om sitt eget liv. På sin egen Facebook-profil publiserte hun sitt 20 minutter lange innlegg.

– For første gang skal jeg skal prate høyt om min barndom, min oppvekst og om hvordan jeg har hatt det i livet mitt, sier hun.

Moren ble seksuelt misbrukt

Marion visste at det hun tok opp, var noe man ikke skulle snakke om i det samiske, og strengt religiøse samfunnet hun hadde vokst opp i.

– Det er i voksen alder at mamma forteller at hun ble seksuelt misbrukt som barn. Opptil flere ganger. Og det her skjer i Tysfjord, forteller hun.

Over 70.000 har hørt Marion snakke om hvordan hun først mistet to brødre i en ulykke, så om ei mor som tok sitt eget liv. Marion fortalte sin historie for å dokumentere det som nå kalles Tysfjord-saken.

Hjalp seg selv og andre

– Det har faktisk hjulpet meg, og det har hjulpet mange andre som jeg har fått tilbakemelding på. Og det føles veldig bra, sier hun til TV2.

To måneder etter at Marion snakket høyt på seminaret om helse og undertrykking på det lulesamiske senteret Arran, publiserte VG Helg en sterk dokumentasjon på seksuelle overgrep i Tysfjord. Plutselig var det man hadde fortiet blitt offentlig kjent. I dag våger ingen å så tvil om historiene som er fortalt.

– Ofrene står fram, og forteller det. Selvfølgelig tror jeg på det, men som mange andre ble jeg sjokkert over omfanget, sier ordfører Tor Asgeir Johansen (Ap), til TV2.

Overrasket over omfanget

Misbruket hadde foregått over flere tiår, og de fleste sakene knyttes til en lukket, og strengt bibeltro læstadiansk forsamling i kommunen med 2000 innbyggere. Tidligere har enkelthistorier blitt fortalt, men etter seminaret i vår og VG-dokumentasjonen har flere saker blitt anmeldt. Politiet har til nå opprettet nærmere 20 saker og etterforsker bredt men regner med at det videre arbeid vil bli krevende. Det læstadianske miljøet er ikke kjent for åpenhet, og politiadvokat Jorild Steindal tror det vil kunne påvirke det arbeidet som nå pågår.

– Til nå har vi for det meste snakket med de som vil snakke med oss. Nå starter vi avhør av personer som er navngitt av de som vi har snakket med. Vi forventer at det vil få betydning at det er et lukket samfunn når vi skal videre etterforske sakene, sier Steindal til TV 2.

Predikantene i den læstadianske forsamling her i Tysfjord snakker gjerne, men ikke på TV. Henning Eivik forteller at det på et møte i forsamlingen i juni ble erkjent at de ikke har hatt kunnskap til å se ofrene, og til å hjelpe dem.

Ber om tilgivelse

Det ber de om tilgivelse for. Samtidig berømmer de de som har hatt mot til å stå fram. Det gjør også ordføreren i nordlandskommunen med 2000 innbyggere.

– Jeg er utrolig stolt over det. Utrolig stolt over at de vil, og tør å stå fram for det er ei påkjenning. De kommer fram med det, det er det som bidrar til at vi kan få gjort noe med det. Igjen. Jeg er utrolig stolt over måten de har fremstått på, sier Johansen.

Marion er nå blitt gårdskjerring i Troms. Fortsatt handler det om å ta ansvar for de som trenger det mest, men også om å være ei god mor for sin egen datter. Ei som snakker åpent til henne, også om de overgrepene som fikk moren til å ta sitt eget liv.

– Det er rett og slett for å beskytte henne. Hun skal lære å vite hva som er rett og galt, og lære at det er hun er sjef over sin egen kropp, forteller Mariann.

Tysfjord som forbilde

Barnedrømmen var en egen gård. Det har hun nå fått. Men Tysfjord er fortsatt hjemme for Marion. Selv etter det trasige hun selv har vært med på å bringe fram i lyset.

– Jeg synes Tysfjord skal bli sett på som et forbilde. Som tør å ta dette opp, og snakke om det. Det er jo først nå at jeg har turt å åpne meg og prate ut om det jeg har båret på veldig lenge. Åpenhet er viktig, og vi har alle et ansvar for å melde. Har man en liten anelse, eller er bekymret så skal man melde fra. Så får heller myndighetene og politiet ta ansvar for etterforskning.

– Angrer du i dag på at du sto fram?

– Nei. Jeg kommer aldri til å angre.