Reda Seyam er født i Egypt, og beskrives av tysk etterretning som en veteran. I dag er han «utdanningsminister» i terrorgruppen IS. FOTO: SKJERMDUMP FRA VIDEO
Reda Seyam er født i Egypt, og beskrives av tysk etterretning som en veteran. I dag er han «utdanningsminister» i terrorgruppen IS. FOTO: SKJERMDUMP FRA VIDEO

TYSK SIKKERHETSTJENESTE:

Dette er mannen som Tyskland frykter vil starte en terrorbølge

Egyptisk terrorveteran er den høyest rangerte tyske IS-fremmedkrigeren.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tyskland har i det siste blitt rammet av flere oppsiktsvekkende angrep, som det dødelige økseangrepet på et tog og et selvmordsangrep i Ansbach.

Etter økseangrepet fant politiet et håndmalt IS-flagg på rommet til den 17 år gamle afghanske gutten som kom til Tyskland som enslig, mindreårig flyktning. I en propagandavideo som IS publiserte bare timer etter, sa 17-åringen at han utførte terroren på vegne av IS.

Den syriske asylsøkeren (27) som sprengte seg selv i luften ved en restaurant, hadde fått avslag på asylsøknaden. I martyrvideoen fra IS sverget 27-åringen troskap til lederen Abu Bakr al-Baghdadi.

I forrige uke åpnet forbundskansler Angela Merkel for at det tyske forsvaret kan delta i terrorbekjempelse i Tyskland. Under en pressekonferanse i Berlin advarte Merkel om at det er kommet «mange islamistiske krigere» fra Syria til Europa.

Under opprullingen av en IS-terrorcelle i Berlin i vinter, kom det frem at terrorgruppen IS sender krigere som utgir seg for å være asylsøkere til Europa.

Ifølge siste nummer av CTC Sentinel, som gis ut av det amerikanske militærakademiet West Point, har tysk politi fått inn hundrevis av tips om mistenkelige personer som lever på asylmottak.

– Flyktningstrømmen en ekstra utfordring

Bare noen av tipsene har ført til arrestasjoner. I en av sakene fant de tyske hemmelige tjenestene ut at en 20-åring fra Algerie som ble pågrepet i Aachen i april for småkriminalitet, var IS-medlem. Han hadde fått i oppgave å ta seg til Europa via Balkan av belgiske Abdelhamid Abaaoud, hovedmannen bak Paris-terroren. 20-åringen Bilal C. bisto angivelig i å smugle inn marokkaneren som for et år siden åpnet ild på et hurtigtog mellom Amsterdam og Paris.

– Tyskland har vært i jihadistenes kikkertsikte siden tyske styrker deltok i Afghanistan etter 11. september 2001. Siden 2015 har over en million flyktninger kommet til Tyskland, men av de 400 tipsene BKA har fått, har 40 ført til etterforskning.

– Flyktningstrømmen er en ekstra utfordring for sikkerhetstjenesten, men er ikke årsaken til terrortrusselen. IS og dens støttespillere er årsaken, sier analytikeren Behnam Said i den tyske sikkerhetstjenesten til CTC Sentinel.

Den tyske sikkerhetstjenesten beskriver trusselen mot Tyskland som større enn noensinne. Rundt 820 har reist til Syria og Irak som fremmedkrigere, og de fleste har sluttet seg til IS. Ifølge det tyske føderale politiet BKA er aldersspennet fra 15 til 62 år. Tysk etterretning har avdekket at IS har flere «tyske landsbyer» i Nord-Syria, nær byene al-Bab, Manbij og Jarabulus.

Veteran leder hjernevaskingen

Den høyeste rangerte tyske IS-fremmedkrigeren er i dag såkalt utdanningsminister i terrorhæren. Egypteren Reda Seyam er en jihadist-veteran med bakgrunn fra Bosnia-krigen på 90-tallet. Året etter at han ble erklært død av den irakiske regjeringen, dukket det opp en video som bekreftet påstander fra tyske kilder om at irakerne åpenbart hadde tatt feil. Seyam spilte hovedrollen i propagandavideoen fra IS. Den 17 minutter lange filmen fra 2015 viser blant annet uniformerte IS-barn som får våpentrening.

TERROR PÅ TIMEPLANEN: I propagandavideoen fra Reda Seyam viser IS frem sine «utdanningsreformer». SKJERMDUMP
TERROR PÅ TIMEPLANEN: I propagandavideoen fra Reda Seyam viser IS frem sine «utdanningsreformer». SKJERMDUMP

Metodene IS bruker for å indoktrinere barn til terror er godt kjent. Barna tvinges til å lære koranvers gjennom en intens religiøs undervisning. De tvinges også til å følge bestialske henrettelser, og i en rekke tilfeller er barn brukt som bødler.

Ifølge nyhetsmagasinet Spiegel har IS rundt 1500 gutter i tjeneste i Syria og Irak. Nyhetsmagasinet har møtt to som ble kidnappet av IS. I dag oppholder de tidligere barnesoldatene seg i en flyktningleir.

– De ga oss narkotika, og vi trodde på alt etter det, sier Amir (15) og Ahmed (16) som flyktet etter ni måneders fangenskap.

Reda Seyam ble pågrepet etter Bali-bombene i 2002. I ti måneder ble han holdt fanget på et av CIAs «svarte steder» i Indonesia. Etter at han ble overført til tysk varetekt, ble han løslatt. Han bosatte seg i Neu-Ulm, og ble knyttet til det beryktede «Multikulturhuset», før han flyttet til Berlin. I 2009 vant han en tre år lang kamp over tyske domstoler, han fikk lov til å kalle sin fire år gamle sønn Jihad (hellig krig). I 2013 kom de første meldingene om at han var aktiv i Syria. I dag er den angivelige «utdanningsemiren» ansvarlig for terrorgruppens «utdanningsreformer» i Nord-Irak, skriver CTC Sentinel.

Flere norske fremmedkrigere har hatt tett kontakt med tyske fremmedkrigere. Under rettssaken mot Avdyli-brødrene og Djibril Bashir i 2015 forklarte Valon Avdyli blant annet at han bodde med og trente tyskere i nærkamp. Også norsk-chilenske Bastian Vasquez hadde kontakt med tyske IS-krigere.

– «Chile» kjenner tyskerne, jeg hadde kjennskap til dem. Vi dro dit for en felles sak, sa Valon i Oslo tingrett.

Tyske fremmedkrigere har også fått innpass i eliteenheten Amniyat. I rettsdokumenter som gjengis i CTC Sentinel, omtaler tysk påtalemyndighet Amniyat som IS-versjonen av Gestapo. Denne «stormtroppenheten» avslører, torturerer og henretter forrædere og spioner. En 26 år gammel konvertitt som tysk politi pågrep bare dager etter Charlie Hebdo-angrepet i januar 2015, tilsto etter hvert at han hadde tilhørt Amniyat mens han var fremmedkriger. Rundt 40 avhør ble gjennomført med avhopperen.