MOTSTANDERE: De neste tre månedene med valgkamp vil avgjøre om Hillary Clinton eller Donald Trump blir verdens mektigste person. (Foto: AP Photo / AFP Photo)
MOTSTANDERE: De neste tre månedene med valgkamp vil avgjøre om Hillary Clinton eller Donald Trump blir verdens mektigste person. (Foto: AP Photo / AFP Photo)

Lahlums analyse: – Denne kandidaten vinner valget

Republikanerne og Demokratene er ferdige med sine landsmøter. Hans Olav Lahlum tror at Hillary Clinton vinner presidentvalget 8. november, men han er slett ikke sikker.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Natt til fredag holdt Hillary Clinton sitt livs viktigste tale da hun snakket til Demokratenes landsmøte i Philadelphia. Hun kom med flere knallharde angrep mot Donald Trump.

– Det var forventet at hun ville angripe Trump, men hun var kanskje enda litt skarpere enn hva jeg hadde trodd på forhånd, sier Hans Olav Lahlum til TV 2.

Han betegner Clintons tale som «helt grei».

– Hun er ikke like karismatisk som for eksempel Obama. Hillary var godt forberedt og leverte på en profesjonell måte, men dette er ikke hennes favorittøvelse, mener Lahlum.

Tror mest på Hillary

Med Hillarys tale er Demokratenes landsmøte over. For en drøy uke siden avsluttet Donald Trump republikanernes landsmøte med sin tale.

TROR PÅ HILLARY: Hans Olav Lahlum er ikke skråsikker, men holder en knapp på Hillary Clinton.  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
TROR PÅ HILLARY: Hans Olav Lahlum er ikke skråsikker, men holder en knapp på Hillary Clinton.  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto: Larsen, Håkon Mosvold

Nå er begge kandidatene offisielt valgt og vi går inn i tre svært hektiske måneder med valgkamp. Hans Olav Lahlum tror at Hillary Clinton kommer til å trekke det lengste strået til slutt.

– Jeg har hele tiden trodd at Hillary ville vinne duellen mot Trump, og det tror jeg fremdeles. Samtidig har det vært et grasrotopprør i år, og Trump har klart seg langt bedre enn hva de fleste eksperter, inkludert meg selv, hadde trodd, sier han.

I tillegg til grasrotopprøret, er det flere ting som taler mot demokratisk seier, blant annet at det er vanskelig å vinne tre valg på rad.

– På den annen side har Demokratene den sterkeste organisasjonen, men jeg tror de er frustrerte over at de ennå ikke har ristet av seg Trump, sier Lahlum.

Strakk ut en hånd til Sanders

I nattens tale strakk Hillary Clinton ut en tydelig hånd til Bernie Sanders – en mann som står mye lenger til venstre enn hun tradisjonelt har gjort selv.

Clinton lovet å jobbe for en mer sosialdemokratisk økonomi. Blant annet vil hun gjøre høyere utdanning gratis for middelklassen og hun lovet tøffere reguleringer av Wall Street for å drive inn mer skattepenger.

– Å stramme inn overfor Wall Street har vært Sanders hovedsak i valgkampen. At hun kommer med utdanningsløfter er heller ikke overraskende fordi hun sliter med å mobilisere yngre velgere.

– I innenrikspolitikken nærmer hun seg Sanders, men når det gjelder utenrikspolitikken, er hun lik seg selv. Clinton understreket blant annet sin klare støtte til Israel, sier Lahlum.