Hillarys nådeløse oppgjør med Trump: – Hva er det han tror?!

Presidentkandidat Hillary Clinton brukte sitt livs viktigste tale til å snakke om alt som er galt med motkandidat Donald Trump.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Natt til fredag talte Hillary Clinton til Demokratenes landsmøte i Philadelphia.

I stedet for å gjøre som Donald Trump, å snakke om alt som er feil med USA, valgte Clinton å snakke om muligheter. Samtidig var hun knalltøff mot milliardæren.

– Jeg har ett godt råd til alle dere: Aldri stol på en mann som sier at han kan fikse alle verdens problemer på egen hånd. Det var Donalds ord i Cleveland, og det bør få alles alarmklokker til å ringe, sa Clinton, og fortsatte:

– Jeg kan fikse alt på egenhånd? Kan man virkelig si noe sånt? Hva er det han tror? Han glemmer å nevne soldater, brannmenn, sykepleiere, leger, politimenn, entreprenører og alle andre som gjør nasjonen vår til det den er. Ånden i USA er ikke at vi fikser ting alene – vi gjør det sammen!

Trump-leiren slo raskt tilbake og kalte talen en fornærmende rekke klisjéer.

Snakket som en sosialist

Clinton åpnet sin tale med å takke rivalen Bernie Sanders – en mann som står mye lenger til venstre enn hva hun tradisjonelt har gjort.

– Din kampanje har inspirert millioner av amerikanere, og til alle Bernie-supportere i dette landet: Jeg har hørt dere. Landet vårt trenger hans ideer for å skape fremgang.

I tillegg lovet Clinton å skape en mer sosialistisk økonomi.

– Vi skal ikke ha en økonomi som kun gavner de rikeste. Vi skal ikke bygge en mur. Vi skal bygge en økonomi som gjør at alle som vil ha en god jobb, skal få en god jobb.

Clinton kom også med to ambisiøse løfter: Å skape flere arbeidsplasser og å øke lønningene til middelklassen.

– Jeg tror på forskning

Presidentkandidaten lover at hun, sammen med Bernie Sanders, vil jobbe for å gjøre høyere utdanning gratis for middelklassen i landet.

Clinton ønsker også et helsevesen som alle amerikanere har råd til å bruke. Middelet for å innfri de hårete løftene, er en strengere linje overfor Wall Street.

Hillary Clinton gjør narr av Donald Trumps hårsveis og mislykkede ekteskap

– De skal betale sin rettmessige andel skatt, sier Clinton.

Hun kom også med et stikk til Donald Trump, en mann som ikke tror på menneskeskapte klimaendringer.

– Jeg tror på forskning. Jeg tror at klimaendringene er menneskeskapte og reelle. Og jeg tror at vi kan redde kloden ved å skape grønne arbeidsplasser.

Mener Trump er farlig

Trump har uttalt at han vet mer om Islamsk Stat (IS) enn hva generalene i forsvaret gjør.

– Nei, det gjør du ikke Donald. Han tror han vet mer om IS fordi han har sagt at forsvaret vårt er en katastrofe. Jeg har jobbet med militæret i årevis, og jeg vet hvor feil han tar. De er vår nasjonalskatt. En president bør respektere menn og kvinner som ofrer livet i tjeneste for vårt land, sa Clinton.

Hun gikk også langt i å antyde at «The Donald» er en stor trussel mot verdenssikkerheten.

Ekspertene: Så mye skade kan Trump egentlig gjøre som president

– Spør deg selv: Bør en mann med det temperamentet være landets øverste leder? Han håndterer ikke engang en presidentkampanje. Når han får kritiske spørsmål eller møter en demonstrant, klikker han. En mann du kan fyre opp med en Twitter-melding, bør ikke ha tilgang til atomvåpen, mener Clinton.

– Han tuller ikke

Hun hevder at Trump er i «lomma på våpen-lobbyistene».

– Jeg vil ikke ta fra dere våpen, men jeg vil heller ikke at dere skal bli skutt av en person som ikke burde hatt våpen. Vi skal jobbe utrettelig med å holde våpen borte fra kriminelle, terrorister og andre som vil skade oss.

Avslutningsvis snakket hun om Trumps vei presidentkandidaturet. Først ble han sett på som protestkandidat med populistiske og svært radikale meninger i enkelte spørsmål.

– Ingen trodde at han mente det han sa. Først trodde jeg ikke på han heller. Sannheten er at det ikke finnes en annen versjon av Trump. Han bør ikke bli president.