SKREKK: Den amerikanske journalisten James Wolcott refererer til TV-serien Okkupert når han skal male et bilde på hvordan det kan bli med Donald Trump som president i USA. Foto: TV 2/Stella Pictures
SKREKK: Den amerikanske journalisten James Wolcott refererer til TV-serien Okkupert når han skal male et bilde på hvordan det kan bli med Donald Trump som president i USA. Foto: TV 2/Stella Pictures

Norske «Okkupert» blir brukt som Trump-screkkscenario

Amerikansk journalist tror Norge ville blitt forrådt av USA med Donald Trump som president.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den anerkjente journalisten og skribenten James Wolcott fra Vanity Fair, som ikke legger skjul på at han er motstander av Donald Trump som president, drar den norske TV-serien Okkupert inn i den amerikanske valgkampen.

– Hvis du har lyst til å se en tankevekkende, skremmende og medrivende skildring av konsekvensene om Trump blir president, kan du kanskje være interessert i å se den skandinaviske serien Okkupert på Netflix, skriver Wolcott.

– Norge ville blitt forrådt

Serien, som er basert på en original idé av Jo Nesbø, handler om at Norge blir okkupert av Russland på oppdrag av EU, som følge av at Norge stopper all produksjon av olje og gass.

– Glad Russland reagerer

USA kommer overraskende nok ikke til unnsetning når Norge trenger det som mest, og det er her Wolcott drar parallellen til Donald Trump.

– Under president Trump og utenriksminister Newt Gingrich, ville Norge blitt forlatt, forrådt, feigt sparket til fortauskanten. Det er jeg ikke tilhenger av, skriver Wolcott.

Journalisten mener at serien er ekstra relevant i disse dager, men at den likevel er verdt å se uavhengig av valgkampen.

Ikke sett Okkupert? Se serien på TV 2 Sumo

Har tatt amerikanerne med storm

– «Okkupert» kunne skjedd i virkeligheten

Wolcott er ikke den eneste som mener det. Norges dyreste TV-serie noensinne tok seerne med storm da den kom på skjermen i fjor, og har siden blitt tatt varmt i mot av amerikanske TV-seere.

«Abstinenser etter Homeland? Denne serien fra Norge er din nye geopolitiske favoritt-triller», skrev Vogue i sin anmeldelse av serien.

Okkupert har blitt solgt til både England, Tyskland, Frankrike, Sverige, Danmark, Finland, Island, Nederland og Belgia.

Erik Skjoldbærg, som er manusforfatter og produsent på de to første episodene, har bekreftet at det blir en sesong to av Okkupert.