tv 2 ble med om bord i amerikansk hangarskip:

Fra disse jagerflyene nedkjempes IS i Syria

PERSIABUKTA (TV 2): Pilotene som slipper disse bombene, vet at det er stor risiko for at sivile blir drept.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

TV 2 har denne uken vært om bord på det amerikanske atomdrevne hangarskipet Dwight Eisenhower i Persiabukta mellom Saudi-Arabia og Iran.

Skipet er den største typen i den amerikanske marinen, med sine 332 meter i lengde og 75 meters høyde.

På skipet er det stasjonert over 60 jagerfly, som deltar i den internasjonale kampen mot IS i Syria og Irak.

– Vi gjør det rette

Pilotene som slipper bombene fra disse flyene, vet at det er stor risiko for at sivile blir drept når de angriper.

– Vi henter frem utstyret, kler på oss og sjekker flyet. Vi går inn, sjekker systemene og våpnene, og utfører oppdraget, sier Julius, F-18-pilot, til TV 2.

For tiden bomber han IS.

– En terrororganisasjon som vil spre sin ideologi og frykt i verden, spesielt her i dette området. Vi gjør det rette, mener han.

Stoler på at målet er fiendtlig

Selv om pilotene vet hvem fienden er, vet de ikke alltid hvem de skal bombe før de befinner seg i luftrommet over Irak og Syria.

– Vi må anta og stole på utfra det vi får beskjed om og etterretningen vi har, at målet faktisk er fiendtlig, sier Julius.

Men uskyldige sivile har blitt drept under amerikanske angrep, sist for en uke siden i Syria. Da ble 73 sivile drept. Det skal ifølge The Guardian være et av de dødeligste amerikanske angrepene mot sivile så langt i krigen.

– Når vi tildeles mål, vurderes alltid sjansen for sivile tap. Vi vurderer også alt annet som kan bli påvirket av luftangrep, sier F-18-piloten.

Minst 67 drept i selvmordsangrep

Onsdag ble minst 67 mennesker er drept og over 185 såret i to selvmordsangrep mot den kurdiskkontrollerte byen Qamishli nord i Syria, det opplyser helsepersonell til nyhetsbyrået DPA

– Tallet fortsetter å stige ettersom mange fortsatt er fanget i ruinene. Mange av de såredes tilstand er kritisk, sier Omar al-Qaqoub, sjefen for sykehuset i Qamishli.

En politistasjon i utkanten av byen skal ha vært mål for den første bomben, som var skjult på en lastebil og svært kraftig. Kort tid etter slo en selvmordsbomber på motorsykkel til i det samme området.

– De fleste bygningene i området fikk alvorlige skader som følge av kraften i eksplosjonen, sier Suleiman Youssef, en innbygger i Qamishli.

Den ytterliggående islamistgruppa IS har meldt at den sto bak angrepet.

(TV 2/NTB)