Trump: – Jeg håper Russland hacker Clintons e-post

I en tale onsdag uttalte Donald J. Trump at han håper Russland kan finne de 30.000 savnede e-postene til Hillary Clinton.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Russland, hvis du hører meg, håper jeg du kan finne de 30.000 e-postene som er savnet. Jeg tror du vil bli høyt belønnet av vår presse, sier en gravalvorlig Donald Trump mens han stirrer inn i kameraet, skriver New York Times.

Oppfordringen kommer kun få uker etter en FBI-etterforskning konkluderte med at 110 sendte eller mottatte e-poster på presidentkandidat Hillary Clinton server inneholdt hemmeligstemplet informasjon.

Forrige fredag ble 19.000 e-poster lekket av nettstedet Wikileaks.

– Russisk etterretning trekker i trådene

Epostene tyder på at ledelsen i Demokratenes nasjonalkomité prøvde å undergrave Sanders' valgkamp, blant annet ved å stille spørsmål ved om Sanders, som er jøde, er ateist.

Clinton-kampanjen hevdet russisk etterretning trekker i trådene, og forsøker å påvirke den amerikanske presidentvalgkampen, skriver New York Times.

Det er et og et halvt år siden det ble kjent at Clinton hadde brukt en privat e-postkonto da hun var utenriksminister.

Hillary Clinton har tidligere forklart at hun ikke har sendt noe hemmeligstemplet informasjon via denne e-postkontoen.

Vil ikke fortelle Putin hva han skal gjøre

Senere i pressekonferansen ble Trump spurt om han virkelig anmoder en annen nasjon om å hacke den tidligere utenriksministerens e-postkonto. Da avfeide han spørsmålet og ba presidenten snakke med Russland.

Når Trump senere ble presset på hvorvidt han vil be Russlands president, Vladimir Putin, holde seg utenfor den amerikanske presidentvalgkampen, var han unnvikende.

– Jeg kommer ikke til å fortelle Putin hva han kan og ikke kan gjøre. Hvorfor skal jeg fortelle Putin hva han skal gjøre?

Trump la til at hvis Russland eller noen andre nasjoner står bak lekkasjen, viser det bare hvor lite respekt andre nasjoner har for den nåværende administrasjonen.

– Et sikkerhetsspørsmål

I en Twitter-melding etter pressekonferansen modererer Trump seg noe.

Clinton-leiren har ikke vært sen med å komme med et motsvar. Til TV-kanalen CNBC uttaler Jake Sullivan, ansvarlig for Clintons utenrikspolitikk, at dette må være første gang en presidentkandidat aktivt oppfordrer en annen nasjon til å drive spionasje mot en konkurrent.

– Dette har gått fra å handle om nysgjerrighet og politikk, til å handle om vår nasjonale sikkerhet, uttaler Sullivan.