TERROR: Bildet viser forsidene til flere aviser dagen etter terrorangrepene i Brussel i mars. Foto: AFP / PHILIPPE HUGUEN
TERROR: Bildet viser forsidene til flere aviser dagen etter terrorangrepene i Brussel i mars. Foto: AFP / PHILIPPE HUGUEN Foto: Philippe Huguen

Franske medier slutter å publisere bilder av terrorister

Sjefredaktøren i Le Monde dropper bilder for å hindre glorifisering av IS-terrorister.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er i en lederartikkel i egen avis at sjefredaktør Jérôme Fenoglio forklarer hvorfor avisen ikke lenger kommer til å publisere bilder av mistenkte terrorister.

– Etter angrepet i Nice vil vi ikke publisere flere fotografier av drapsmennene for å unngå mulig «glorifiserende effekter», skriver Fenoglio.

– Den første motstand

Under tittelen «Motstand mot hat-strategi», skriver Fenoglio at beslutningen er basert på en tanke om ikke å akseptere den såkalte Islamsk Stats forsøk på å skape en borgerkrig i Frankrike.

– Å ikke gi etter for det, noensinne, er den første motstanden i et samfunn som vårt, og et første tap vi kan påføre fienden, mener avistoppen.

Sjefredaktøren viser til Islamsk Stats oppfordringer om å gå til angrep på såkalte vantro innbyggere i Vesten, og mener publisering av bilder i aviser, nettaviser og sosiale medier kan være med på å forsterke motsetningene i det franske samfunnet.

Han sier media nå må ta ansvar i kampen mot jihadisme.

– For oss kan ikke kampen bare være en jobb for de væpnede styrkene og myndighetene. Dette angår hele samfunnet, spesielt de som styrer et medielandskap som er forandret på grunn av den digitale revolusjonen, skriver Fenoglio.

Fra før har både Europe 1, France 24 og Monte Carlo Doualiya antydet at de ikke lenger vil vise bilder av eller skrive navnene til terrorister.

TV-sjef: Vi vil ikke sidestille ofre og terrorister

Tirsdag kveld annonserte den franske tv-kanalen BFM-TV at de heller ikke vil bruke bilder av terrorister. Beslutningen kom etter det brutale drapet på presten Jacques Hamel tidligere på dagen.

– Vi ønsker å unngå at disse menneskene får oppmerksomhet gjennonm bilder som sendes igjen og igjen i løpet av dagen på en nyhetskanal , sier Hervé Béroud, direktør i TV-kanalen.

– Vi vil også unngå at terrorister og ofre likestilles, ved at man viser bilder av terrorister på samme måte som bildene av presten Jacques Hamel som ble drept tirsdag i Saint-Etienne-du-Rouvray, sier Béroud, ifølge Le Monde.