«Kamerat Trump» kritiseres av egne:

– Trump er en forræder!

Ifølge Washington Post har Putin-oligarken Aras Agalarov (til høyre) støttet et av Donald Trumps byggeprosjekt på Manhattan. FOTO: REUTERS / NTB scanpix
Ifølge Washington Post har Putin-oligarken Aras Agalarov (til høyre) støttet et av Donald Trumps byggeprosjekt på Manhattan. FOTO: REUTERS / NTB scanpix Foto: STEVE MARCUS
Etter at Donald Trump ba Russland hacke Hillary Clinton har partifellene i det republikanske partiet fått nok.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Amerikansk etterretning mener med «stor grad av sikkerhet» at Russland sto bak lekkasjen av demokratenes eposter, ifølge amerikanske tjenestemenn.

Nesten 20.000 eposter fra personer i Det demokratiske partiets nasjonalkomité (DNC) ble stjålet og deretter publisert av nettstedet WikiLeaks.

Epostene viser tilsynelatende at partitopper ville undergrave Bernie Sanders' nominasjonskamp, selv om de formelt skal forholde seg nøytrale. Mange pekte på Russland etter at lekkasjen ble kjent.

Datasikkerhetseksperter har slått fast at de samme russiske hackerne som snoket i Obamas epost, og spionerte på det norske forsvaret, også står bak datainnbruddet. De digitale sporene peker mot hackergruppene «Cozy Bear» (også kalt APT 29) og «Fancy Bear» (APT 28).

Etterforskes av FBI

Tjenestemenn sier til New York Times at det trolig var Russland som sto bak dataangrepet som førte til lekkasjen. Etterretningsetatene understreker samtidig at de ikke kan si om dette var dataspionasje eller et forsøk på å påvirke valgkampen i USA. Lekkasjen kom kort til før demokratenes landsmøte, og førte til at DNC-leder Debbie Wasserman Schultz trakk seg.

På spørsmål om Russland kan ha lekket epostene for å hjelpe Donald Trump, svarer president Barack Obama at «alt er mulig». Han sier russerne hacker både offentlige og private datasystemer. FBI etterforsker fortsatt saken.

Den russiske regjeringen avviser på det sterkeste beskyldningene om at Russland står bak hackingen av Demokratenes partiledelse.

– Jeg ønsker ikke å bruke banneord, sa utenriksminister Sergej Lavrov da han tirsdag ble konfrontert med påstandene. Regjeringens talsmann Dmitrij Peskov kalte anklagene «absurde» og kalte dem et «forsøk på manisk bruk av Russland i den amerikanske valgkampen».

Clinton-kampanjen har hevdet at russisk etterretning trekker i trådene, og forsøker å påvirke den amerikanske presidentvalgkampen. Clintons valgkampsjef Robby Mook sa søndag i et intervju med ABC News at epostene ble «lekket av russerne for å hjelpe Donald Trump».

Mener Trump er en forræder

Onsdag sjokkerte Trump igjen. I en tale uttrykte han håp om at Russland kan finne de 30.000 savnede epostene til Hillary Clinton. Oppfordringen kom kun få uker etter en FBI-etterforskning konkluderte med at 110 sendte eller mottatte eposter på presidentkandidat Clintons server inneholdt hemmeligstemplet informasjon. Reaksjonene på det som tolkes som at Trump oppfordrer en fremmed makt til spionasje, har ikke latt vente på seg.

Republikaneren William Inboden, som satt i Det nasjonale sikkerhetsrådet da George W. Bush var president, mener Trumps oppfordring er «ensbetydende med forræderi».

– Trumps oppfordring til en fremmed makt som er fiendtlig innstilt til USA om å påvirke vårt valg, er ikke et angrep på Hillary Clinton. Det er et angrep på Grunnloven, sier Inboden ifølge Politico.

Tidligere CIA-sjef Leon Panetta sier ifølge National Public Radio at Trumps oppfordring er «uansvarlig» og «ufattelig». Siden 1952 har CIA gitt presidentkandidatene hemmelige briefinger, og nå har kongressmedlemmet David Cicilline ifølge nyhetsbyrået AP bedt Barack Obama om at Trump ikke får tilgang til hemmelig informasjon, av hensyn til nasjonens sikkerhet.

Politico gjengir flere republikanske kongressmedlemmer, som sier at USA ikke må tolerere russernes forsøk på å påvirke presidentvalget.

At Trumps innstilling til Russlands president Vladimir Putin er betydelig vennligere enn det som har vært vanlig blant amerikanske presidentkandidater, er ingen hemmelighet, skriver Svenska Dagbladet, som peker på hvordan dette også har gitt politiske utslag. Trump har nemlig uttalt at det slett ikke er sikkert at USA vil komme NATO-allierte til unnsetning når farer truer, dersom han vinner høstens valg.

I et intervju med Fox News i mai la ikke Trump skjul på hva han mente om Russland. Trumps svar kom forøvrig etter at nyhetsankeret Breit Baier i Fox News spurte ham om han noensinne hadde møtt Putin. Trump ville først ikke svare på spørsmålet, ifølge USA Today.

– Jeg kjenner Russland godt. Jeg arrangerte Miss Universe i Russland for to eller tre år siden. Det var en stor og helt utrolig begivenhet, en utrolig suksess. Og vet du hva? De vil være venner med USA. Hadde det ikke vært trivelig om vi faktisk kunne komme overens om noe.

Sønnen røpet russisk pengestrøm

Trumps forretningsimperium overlevde med nød og neppe på 90-tallet, og inn i 2000-tallet ble det nye konkurssmeller. Washington Post har gransket Trumps finansielle forbindelser til Russland, og viser til at Aras Agalarov, en av Putins oligarker har støttet et av Trumps byggeprosjekt på Manhattan. I mange år har Trump hatt en drøm om å bygge et Trump Tower i Moskva. I 2005 undertegnet han en avtale som havarerte.

– Russland er et av de heteste stedene å investere i. På et eller annet tidspunkt etablerer vi oss i Moskva, sa Donald Trump i 2007 om planene.

Pengestrømmen fra russiske investorer ble kommentert slik av sønnen Donald jr. i 2008. Sønnen har vært tungt involvert, og foretatt en rekke forretningsreiser til Russland:

– Det strømmer mye penger inn fra Russland.

Denne uttalelsen ble mandag kommentert av Trumps pressesekretær, som avviste på det sterkeste at Trump i dag driver business med russerne, skriver Newsweek. I en Twitter-melding han la ut onsdag, benekter også Trump selv at han har forretningsinteresser i Russland.

Noen av hans nærmeste medarbeidere har imidlertid tydelige koplinger til Russland. En av Trumps utenrikspolitiske rådgivere har ifølge Bloomberg jobbet for Gazprom Media, som eies av den statlige energigiganten Gazprom. Og kampanjesjefen Paul Manafort har jobbet som medierådgiver for Putin-vennen Viktor Janukovitsj, Ukrainas tidligere statsminister og president som i 2014 flyktet til Russland da blodbadet på Maidanplassen startet. (TV 2/NTB)

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook