UTE: Tromsø-keeper Gudmund Kongshavn går gjennom en omstridt behandling for å komme raskere tilbake på banen. Her fra en tidligere anledning.
UTE: Tromsø-keeper Gudmund Kongshavn går gjennom en omstridt behandling for å komme raskere tilbake på banen. Her fra en tidligere anledning.

Benytter seg av omstridt behandling for å bli spilleklar

Såkalt PRP-behandling skal hjelpe Tromsø-keeper Gudmund Kongshavn å bli spilleklar fortest mulig.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ved hjelp av sitt eget sentrifugerte blod håper den tidligere Vålerenga-spilleren å være tilbake i rekordfart. Det skriver iTromsø.

– Man tar ut blod fra kroppen, som sentrifugeres slik at man får ut de hvite blodlegemene. Blodplatene føres igjen inn på skadestedet. Tanken er at det skal tilskynde helningsprosessen, sier André Fagerborg i TILs medisinske apparat til iTromsø om behandlingsmetoden.

25-åringen, som har spilt 14 eliteseriekamper denne sesongen, fikk problemer med kneet under oppgjøret mot Lillestrøm 1. juli, og har ikke spilt kamper siden.

Han håper nå å rekke kampen mot Bodø/Glimt søndag.

Foto: Pedersen, Terje

PRP-behandling benyttes av flere norske eliteserieklubber for å få skadede spillere raskere tilbake. Legen tar ut en liten mengde blod fra kroppen til spilleren, før det sentrifugeres i et blodspinning-apparat. Slik kan man skille ut plasma med høy konsentrasjon av blodplater.

Deretter injiserer man blodplater inn i kroppen der hvor skaden oppsto. Blodplatene innholder og kan frigjøre ulike vekstfaktorer som skal bedre tilhelingen av skaden.

Behandlingen er vanlig blant kjendiser, fordi den skal bidra til å gjøre huden i ansiktet yngre. PRP-behandlingen er blitt brukt i idretten en stund, men har tidligere vært forbudt. Den ble tillatt av Verdens antidopingbyrå (WADA) igjen i 2011, fordi man ikke klarte å vise til at behandlingen hadde en prestasjonfremmende effekt.

Fagerborg i TILs medisinske apparat avviser at behandlingen er omstridt.

– Nei, nei, det er helt ufarlig. Det verste som skjer er at det ikke funker, sier han til iTromsø.

– Dette er en sekundær bit av behandlingsopplegget. Det viktigste han gjør er det spesifikke treningsprogrammet vi har satt opp, forteller han.