Ble slått av faren – så satte Bob OL-rekorden ingen klarer å slette

Bob Beamon stod for tidenes hopp i OL. Nesten 50 år senere lever hans olympiske rekord utrolig nok videre.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se hele OL på TV 2 fra fredag 4. august!

Noe av det nydelige med de olympiske lekene er overraskelsene. Når det uventede inntreffer og man sitter igjen med store øyne i det historie skapes.

Litt slik må det ha vært i 1968 da Bob Beamon svevde inn til det som nå er tidenes eldste olympiske rekord.

For med et hopp på hele 8,90 meter står amerikanerens navn skrevet med gullskrift når man åpner historiebøkene.

Tøff kvalikk og tequila
Bob Beamon var kjent som en av utøverne med størst potensial, men som aldri helt klarte å få det ut på de store arenaene.

Dermed var han en outsider, men var ikke nødvendigvis rangert blant favoritter som landsmann Ralph Boston (gull på lengde under OL i 1960), britiske Lynn Davies (gull på lengde under OL i 1964) og russiske Ivan Ter-Ovanesian (daværende verdensrekordholder).

Faktisk var det på hengende håret at Beamon i det hele tatt fikk delta i finalen. Han overgikk nemlig planken på sine to første hopp i kvalifiseringen, men klarte å ro seg i land på siste hoppet og var klar for finalen.

Det er kanskje nettopp derfor det Beamon gjorde i finalen rett og slett overgår all form for logikk. På en måte kan en nesten konstatere at alt som var av potensiale, talent og arbeid kom ut i ett og samme øyeblikk.

– Jeg husker at det var en dag utenom om det normale fordi jeg våknet opp veldig fredfullt. Det var øyeblikk hele den dagen som stod frem som veldig utenom det vanlig, fortalte Beamon i et intervju i 2011.

Han har også innrømmet at han drakk tequila natten i forveien for å roe ned nervene som hadde plaget han under kvalifiseringen.

Tragedie
At Beamon skulle bli en av vår tids største olympiere ville nok de aller færreste ha gjettet. I sin biografi skriver han nemlig om oppveksten med sin hjerneskadde storebror. Skader han tragisk nok ble påført av slag fra faren mot morens mage underveis i svangerskapet.

Faren skal også ha rundjult Bob under oppveksten, og moren mistet livet til tuberkulose da Bob kun var åtte år gammel. Etter å ha blitt oppdratt av bestemoren, fant han omsider veien vekk fra et liv på gata og til løpebanen i México City.

– Den dagen klarte jeg å lukke vekk alt rundt meg. Det kunne ikke trenge inn. Alt jeg hadde i hodet hadde jeg fotografert, og dette hadde jeg gjort meg klar til helt siden jeg var syv år, fortalte Beamon videre.

Beamon var kanskje klar, men verden var det ikke. Ganske så bokstavelig. For når amerikaneren suste over sandgropa, landet han såpass langt ute at målesystemet ikke nådde frem.

Arrangører, publikummere og de andre utøverne var i sjokk over Beamons ekstreme hopp. Såpass langt var hoppet at de måtte fiske frem et godt gammeldags målebånd for å finne ut hvor langt Beamon faktisk hadde hoppet.

– Vi er kun barn
Den gamle verdensrekorden som ble satt året i forveien lød på 8,35 meter. Målebåndet etter Beamons hopp viste 8,90 meter. Verdensrekorden var ikke bare slått, den var tilintetgjort.

– Det var den perfekte dagen. Ingen kunne bryte inn, men jeg måtte slippe ut alt det jeg hadde båret på i så mange år. Folk tvilte på meg og trodde jeg bare var en visjonær, fortalte Beamon videre.

Da han fikk høre hvor langt han faktisk hadde hoppet, falt Beamon sammen i tårer. For i et og samme hopp hadde han fått ut alt det som hadde plaget han, og tatt alt som var av rekorder.

«Sammenlignet med dette så er vi kun barn», sa den tidligere verdensrekordholderen, Ivan Ter-Ovanesian fra Sovjetunionen.

OL-vinneren fra 1984, Lynn Davies fra Storbritannia, mente Beamon hadde «ødelagt hele konkurransen».

Nesten 50 år etter er det fortsatt ingen som har overgått Beamons hopp på en OL-arena. Mange rangerer det også som tidenes øyeblikk under OL.

PS: Amerikanske Mike Powell er den eneste personen som offisielt har hoppet lengre enn Beamon i konkurranse (fem centimeter lengre). Powell, som fortsatt holder verdensrekorden på 8,95, har også gjennomført en vanvittig prestasjon. Rekorden hans har stått siden 1991, altså i 25 år. Beamons landsmann Jeff Henderson tok OL-gullet i Rio med 8,38.