I løpet av 19 måneder har det ifølge nyhetsbyrået AFP vært 11 terrorangrep på fransk jord. Flere spør seg om franske myndigheter har mistet kontrollen. FOTO: AFP / NTB scanpix
I løpet av 19 måneder har det ifølge nyhetsbyrået AFP vært 11 terrorangrep på fransk jord. Flere spør seg om franske myndigheter har mistet kontrollen. FOTO: AFP / NTB scanpix Foto: GEOFFROY VAN DER HASSELT

11 terrorangrep på 19 måneder i Frankrike

Den terrorsiktede 19-åringen som drepte en prest på 86 år, hadde elektronisk fotlenke og var satt i husarrest.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Grufulle scener utspant seg da den 84 år gamle presten Jacques Hamel fikk strupen skåret over av to IS-terrorister i en katolsk kirke i Saint-Étienne-du-Rouvray i Nord-Frankrike.

En av gjerningsmennene var kjent for politiet fra før. Ifølge France24 forsøkte Adel Kermiche (19) å reise til Syria som fremmedkriger to ganger. I mars 2015 ble han stoppet av tysk politi da han brukte sin brors pass for å reise til Syria. Etter det andre forsøket ble han sendt hjem via Sveits i mai 2015.

19-åringen ble dømt i 2015 og fikk elektronisk fotlenke i mars 2016.

– Skal ikke være mulig

Rystede franskmenn prøver å forstå hvordan en terrorsiktet 19-åring, som var iført elektronisk fotlenke, kunne angripe en kirke midt på lyse dagen og drepe en 86 år gammel prest.

– Det skal ikke være mulig at en som er terrorsiktet blir løslatt og satt i husarrest, sier nestleder Frederic Lagache i det franske politiforbundet.

Mohammed Karabila, som leder det muslimske regionrådet der kirkeangrepet fant sted, stiller seg kritisk til politiet.

– Hvordan kan en person iført en elektronisk fotlenke gjennomføre et slikt angrep. Hvor var politiet, spør han.

Adel Kermiche ble først pågrepet da han forsøkte å reise til Syria, utstyrt med passet til broren, opplyser den franske statsadvokaten François Molins.

19-åringen ble løslatt under rettslig tilsyn, men flyktet da til Tyrkia. Der ble han pågrepet på nytt og utlevert til Frankrike. Etter å ha blitt holdt i varetekt fram til mars i år ble han løslatt og utstyrt med en elektronisk fotlenke, som ga ham anledning til å forlate huset mellom klokken 8 og 12.30 på hverdager.

For å hindre at sønnen reiste til Syria, tok familien kontakt med politiet og fortalte at han var tilhenger av radikal islam.

Manet til samhold

Frankrikes president François Hollande sa i en TV-sendt tale tirsdag at Frankrike er i krig – og manet det franske folket til å stå samlet.

– Å angripe en kirke, å drepe en prest, det er å håne republikken. Det terrorister vil, er å splitte oss, å skille oss, å sette oss opp mot hverandre. Vi kommer til å vinne denne krigen, sa Hollande.

Tirsdagens terrorangrep fører til at kritikken mot Hollande og regjeringen vokser. I løpet av 19 måneder har det ifølge nyhetsbyrået AFP vært 11 terrorangrep på fransk jord. Flere spør seg om franske myndigheter har mistet kontrollen.

Januar 2015: 12 mennesker ble drept da satiremagasinet Charlie Hebdo ble angrepet.

Februar 2015: En knivmann angrep tre politimenn som voktet et jødisk senter i Nice.

April 2015: En algerisk IT-konsulent drepte en kvinne og planla angrep på en kirke utenfor Paris. Politiets beslag viste kontakt med IS under planleggingen av kirkeangrepet.

Juni 2015: En marokkaner som ble overvåket fra 2006 til 2008, halshugget sin sjef på gassanlegget.

Juli 2015: Fire personer ble pågrepet for terrorplaner mot en militærleir. En offiser skulle halshugges.

August 2015: En 26 år gammel marokkaner som ifølge fransk etterretning hadde kontakt med radikale islamister, åpnet ild på et hurtigtog mellom Amsterdam og Paris, før tre amerikanere overmannet ham.

November 2015: IS slo til mot flere mål i Paris. 130 ble drept og 350 skadd.

Januar 2016: En mann med IS-flagg og kjøttøks ble skutt og drept da han angrep en politistasjon i Paris.

Juni 2016: To politifolk ble drept i eget hjem utenfor Paris. Den 25 år gamle gjerningsmannen sendte dobbeltdrapet direkte på Facebook.

14. juli 2016: 84 ble drept og 330 skadd etter at en lastebil kjørte inn i folkemengden som feiret nasjonaldagen i Nice. Den tunisiske mannen hadde ifølge påtalemyndigheten planlagt angrepet lang tid i forveien.

Den konstante terrortrusselen Frankrike lever under, er svært utfordrende for sikkerhetstjenesten og politiet. Over 10.000 personer er på fransk etterretnings såkalte observasjonsliste, og rundt 1500 fremmedkrigere har reist til Syria og Irak. Etter Nice-terroren fortalte nestleder Lagache i politiets fagforbund om utslitte mannskaper.

– Det er ikke mulig å stå i en slik beredskap hele tiden. Våre kolleger er utslitte, både mentalt og fysisk, sa Lagache ifølge Washington Post. (TV 2/NTB)