Norges svømmehåp var barneskuespiller: – Likte å spille full politibetjent

– Det gir deg litt erfaring i å stå på den internasjonale scenen, litt som når du skal ut og svømme en finale, sier Henrik Christiansen (19).

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se alle episodene av Lahlums OL-helter på Sumo!

Sendeskjema: Slik sendes svømming under OL

Hele verden er som kjent en scene, og for noen kan dette være veien mellom Lillestrøm og Rio de Janeiro. Da en ung Henrik Christiansen fortalte sin far at han ønsket å slutte med fotball fordi han var dårligst på laget, fikk han følgende svar:

– Ja, det er du! Du skal få slutte, men du må gjøre ett eller annet, forteller 19-åringen i et intervju med forfatter og historiker Hans Olav Lahlum.

Christiansen, som også gikk på svømmekurs da, valgte å fortsette med dette. Han drev også med teater i flere år, og dette har vært med på å forme den unge Skedsmo-karen.

UTKLEDD: I barndommen kledde Henrik Christiansen seg like gjerne ut som i badebukse. FOTO: Privat.
UTKLEDD: I barndommen kledde Henrik Christiansen seg like gjerne ut som i badebukse. FOTO: Privat.

Motiveres av oppmerksomhet
– Jeg elsket å stå på scenen. Det er det ingen tvil om at jeg har dratt nytte av. Det å stå på scenen på Lillestrøm kultursenter foran et visst antall hundre mennesker, og spille en full politibetjent eller en katt, gir deg litt erfaring i å stå på den internasjonale scenen, litt som når du skal ut og svømme en VM-finale, sier Christiansen.

Han forteller at han ikke klarer å svømme like fort på trening som i konkurranse og at det lille ekstra kicket han får der får ham til å prestere bedre. Han blir motivert av oppmerksomhet.

– Du har kontroll på nervene, og folk er der bare for å se på deg og det skal ikke hindre deg. Du skal gjøre det du har øvd på og vet at du er flink til. Det er bare en bonus at folk har lyst til å å betale for og se på deg, sier langdistansesvømmeren.

– Ikke fysisk talent
Christiansen forteller at han ikke hadde noe utpreget talent for svømming da han startet, men at han etter et veddemål med en kompis begynte å trene enda mer. Deretter gikk det gradvis oppover.

– Jeg har aldri vært et voldsomt fysisk talent heller. Der de andre fikk skjegg eller hår på brystet som 12-åringer fikk jeg det som 16-åring. Jeg gjorde det treneren sa, og det kommer du lengst med.

Og hvor langt det går gjenstår å se. Christiansen skal svømme både 1500 og 400 meter under OL og håper å kunne klare finaleplass. Hans personlige rekord på den lengste distansen er 14,53,77, mens regjerende OL-mester, kinesiske Sun Yangs verdensrekord, er på 14,31,02.

– Jeg går alltid inn i et mesterskap med mål om å sette ny personlig rekord og svømme mitt beste løp. Klarer jeg det, er jeg fornøyd om jeg kommer på niende plass eller finaleplass. Finale er jo veldig avhengig av hva de andre gjør.

Skal se mye svømming
Og akkurat hva det andre gjør, er noe av det 19-åringen gleder seg mest til å se.

– Mye av det jeg gleder meg til er å få se på alle de andre øvelsene som jeg ikke svømmer selv. Jeg er jo genuint interessert i svømming. Det skal ikke gå utover egne prestasjoner, og hvis jeg heller kjenner at jeg er sliten og bør sove gjør jeg det. Men det er litt wow-faktor. Du blir ekstra inspirert av å se verdensrekorder bli satt, og det kan virkelig booste selvtilliten og den adrenalinsfølelsen du får før du skal ut og konkurrere selv.