Er du redd for å få fugleskitt på bilen din? Da er det kanskje lurt å ligge unna enkelte farger.
Er du redd for å få fugleskitt på bilen din? Da er det kanskje lurt å ligge unna enkelte farger.

Rød bil? Da skal du passe deg ekstra for disse

Noen farger er mer populære enn andre.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Å få fugleskitt på bilen er bokstavelig talt noe dritt. Det ser stygt ut, og det kan også skade lakken, hvis du ikke er flink og får det kjapt av.

Men er det slik at enkelte biler kan være mer utsatt for fugleskitt enn andre? Ifølge en undersøkelse gjort av bilpleieselskapet Autoglym i Storbritannia, er det faktisk det.

Studien er utført på mer enn 1000 biler, i fem engelske byer, og viser at røde biler er den fargen fuglene liker best som "toalett". Hele 18 prosent av fuglene valgte fargen rød.

Alarm-farge?

Blå og sort bil ble også ofte oppsøkt av fjærkre som ville legge igjen sitt høyst personlige "visittkort" (Henholdsvis 14 prosent og 11 prosent). De tryggeste fargene i synkende rekkefølge var hvit, grå/ sølv, og grønn.

Bjørn-Aage Bredal, mannen bak Bilpleiekongen i Norge sier at det florerer av anekdotiske teorier rundt hvorfor fuglene oppfører seg som de gjør.

– Vi kan lese i enkelte nettfora at noen mener rødfargen er en "alarm-farge" for fugler, nærmest slik vi kjenner fra okser og tyrefekting. Man mener da at dette betyr fare og provoserer angrep.

Så lett kan du skifte farge på bilen

Hjelpe med bilvalget?

– Andre mener at blått forvirrer fugler, noe som gjør at de tror de flyr over en (ekstremt liten?) innsjø. Atter andre foreslår at jo mer skinnende en farge er, desto større er sannsynligheten at den tiltrekker seg fugler. De mørkere fargene er mer reflekterende, og her er teorien: Hva fuglen ser (og angriper) er dens eget speilbilde. De skiter, og angrepet er gjort, sier Bredal, i en pressemelding.

Med bare drøye 1000 biler kontrollert kan ingen reelle konklusjoner trekkes, mener Bilpleiekongen.

Denne studien handler nok mer om hvor i landet du bor og hvor du parkerer bilen din. Men dersom du ikke klare å bestemme deg for om du vil ha rød eller grønn bil, kan kanskje disse resultatene hjelpe deg litt på vei?

Få det bort!

Uansett farge, har du fått fugleskitt på bilen din, er det viktig at den fjernes så fort som mulig. Fugleskitt kan gi alvorlig lakkskade, som i verste fall ikke lar seg reparere. Spesielt sommertid og på varme dager, kan lakkskaden bli alvorlig på kort tid. Fugleskitten nærmest etser seg inn i lakken.

Den beste måten å fjerne ekskrementer er med en myk klut og lunkent vann. Har fugleskitten herdet, lar du kluten ligge godt fuktet over området i 10 minutter, slik at den løses opp, og kan fjernes skånsomt.

Et lite tips til slutt: Bruk hansker eller vask hendene nøye etter at du har fjernet fugleskitt. Avføring fra duer, gjess, stær, måker og spurver bærer noe slikt som 60 sykdommer.

Slik kan en dårlig svamp ødelegge lakken på bilen

Her er de mest "populære" fargene:

Rød 18 %

Blå 14 %

Svart 11 %

Hvit 7 %

Grå/Sølv 3 %

Grønn 1 %

Gul bruktbil? Da kan du gjøre et kupp