SNAKKET OM LIVET MED KONA: En nostalgisk utgave av Bill Clinton brukte sin taletid til å fortelle om samlivet med Hillary. (Foto: AFP PHOTO)
SNAKKET OM LIVET MED KONA: En nostalgisk utgave av Bill Clinton brukte sin taletid til å fortelle om samlivet med Hillary. (Foto: AFP PHOTO) Foto: Drew Angerer

Bill slo tilbake mot Trumps Hillary-hets

Bill Clinton snakket mer om kjærligheten til og livet sammen med kona Hillary enn om politikk i sin tale til demokratenes landsmøte natt til onsdag. Ekspertene er ikke i tvil om hva som var målet med talen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Republikanerne har tegnet opp et skrekkbilde av Hillary Clinton som en løgnaktig, kynisk, mekanisk og matkstyrt kvinne. Målet med talen til Bill var å skape et mer menneskelig bilde av kona, sier Hans Olav Lahlum til TV 2.

Og det gjorde han. Foran delegatene på landsmøtet i Philadelphia, fortalte han flere personlige historier fra deres samliv. Bill innledet med å fortelle om hvordan han falt for Hillary 1971.

Han dro oss gjennom livet de har levd sammen, om hvordan de har ledd og grått sammen. Bill fortalte historien om da deres datter, Chelsea, ble født og han pratet om de tunge stundene de har hatt.

– Talen ble nesten litt nostalgisk. Det er mulig jeg er kynisk, men jeg har aldri falt for sjarmen hans. Men han appellerte tydeligvis til landsmøtet, og jeg tror han fylte sin rolle på en god måte, sier Lahlum.

Trer inn i ny rolle

Bill Clinton var president i USA fra 1993 til 2001. Nå forsøker han å tre inn i en ny rolle.

– Jeg tror han mestret den rollen på en god måte. Han er en dyktig historieforteller, men jeg er litt skuffet over at han ikke var mer politisk i talen sin, sier Lahlum.

TV 2s USA-kommentar Are Tågvold Flaten er enig med Lahlum i at Bills mål var å gjøre Hillary mer menneskelig.

– Han tok med folk bak fasaden og fortalte personlige historier og anekdoter. I tillegg prøvde han å plassere Hillary lenger ute på den politiske venstresiden, sier Flaten.

Nevnte ikke Trump

Flaten mener det er viktig for Clinton-kampanjen at de lykkes med å gi henne et mer sosialistisk preg for å tiltrekke seg Bernie Sanders' tilhengere.

– Dessuten viste Bill til flere saker som Hillary har oppnådd i sin politiske karriere. På den måten synliggjorde han at Hillary har blitt presidentkandidat for jobben hun har gjort og ikke fordi hun er hans kone, sier Flaten.

I likhet med Michelle Obama, nevnte ikke Bill Clinton navnet til Donald Trump i sin tale. Etter å ha snakket varmt om Hillary i flere minutter, sa han:

– Hvordan skal dere sammenligne det dere hører nå med det som ble sagt på det republikanske landsmøte? Det kan ikke sammenlignes. Det ene er sant, mens det andre er løgn, sa Clinton.

– Det finnes løsninger

Ektemannen beskriver kona som den personen han kjenner som i størst grad evner å skape endringer.

– Det finnes klare og rimelige løsninger på vårt lands problemer, men vi vil ikke klare å løse dem om vi velger feil denne gangen, sa Clinton.

– Hillary vil gjøre oss sterkere sammen. Det vet dere fordi hun har brukt hele livet sitt på nettopp det.