SOFIE (27) VOKSTE OPP MED TO MØDRE – HER ER HENNES OPPFORDRING TIL KRF:

– Kom hjem til oss på kaffe, så skal dere få se at det vil gå veldig fint!

Komikeren lover at hun også har vokst opp med normale ting som å spise middag, feire jul og å se «gullrekka» – til tross for at hun har to mødre.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Da Aftenposten inviterte komiker og lærer Sofie Frøysaa (27) fra Grimstad til å lage en kronikk av et samfunnstema som sto henne nært, var det oppveksten med to mødre som fikk henne til å ta bladet fra munnen.

Og ordene hennes traff mildt sagt en nerve, med over én million visninger siden den ble publisert for en knapp uke siden.

Reagerer med avsky

Frøysaa har i mange år vært åpen om at hun vokste opp med en mamma og en «bonusmamma», som hun kaller det selv.

Selv om hennes mål har vært å normalisere det å ha to foreldre av samme kjønn, hører hun stadig vekk at politikere og synsere er skeptiske til at hun har vokst opp med to mødre.

TO MØDRE: Her er Sofie Frøysaa (27) på Pride-markering sammen med moren Ellen (t.v.) og morens nye kjæreste. FOTO: Privat
TO MØDRE: Her er Sofie Frøysaa (27) på Pride-markering sammen med moren Ellen (t.v.) og morens nye kjæreste. FOTO: Privat

– Det er mye fokus på de «stakkars barna» som må vokse opp med to mødre eller to fedre. Da er det kanskje naturlig å spørre de «stakkars barna» hvordan de har hatt det. Og svaret er at vi har hatt det veldig fint – og helt uproblematisk, sier 27-åringen.

Nedlatende voksne

Frøysaa vil minne folk på at barns fordommer om homofile ikke oppstår av seg selv:

Komiker med Tourettes syndrom

– Ingen barn har sagt noe negativt til meg om at jeg har to mødre – tvert imot, så syns de at det er kult og spennende. Det er kun voksne mennesker som har uttrykt negativitet. De snakker nedlatende om homofile generelt, og om vår familiesituasjon spesielt, forteller Frøysaa.

Lesbisk mor i «bibelbeltet»

Frøysaa var ni år da moren hennes kom ut av skapet. Da hadde hun vært gift med Frøysaas far i 13 år.

27-åringen har i senere tid brukt nettopp denne hendelsen som tema i sine forestillinger: Å oppleve at ens egen mor velger å stå fram som lesbisk – midt i Norges «bibelbelte».

– Saken er at barn er åpne. Da mamma ble sammen med min «bonusmamma» Nina, så var det bare sånn det var. Det klaffet mellom oss med én gang, og jeg tenkte: «Yes! Dette er en kjempekul person som jeg skal henge masse med!».

Lei av misforståelser

Frøysaa er lei av misoppfatningen om at homofili går i arv.

– Det er den verste fordommen jeg møter, sammen med når folk nedgraderer legning til å bare handle om det seksuelle, sier hun.

27-åringen tror mange unnskylder skepsisen sin med religion:

– Mange legitimerer sin homofobi med kristendom. Det at KrF-erne i Bergen måtte avholde krisemøte fordi Knut Arild Hareide deltok i Pride-paraden, oppsummerer de største utfordringene vi ennå har, sier Frøysaa.

Hun sikter til hendelsen tidligere i år der Hareide var den første KrF-partilederen i historien som deltok i et Pride-tog.

Avisen Dagen kunne melde at Hareide to dager etter paraden fløy til Bergen for å svare for seg i det som har blitt omtalt som et «krisemøte» arrangert av Bergen KrF. De var lite fornøyd med partilederens deltakelse i paraden.

Og det var ikke bare i lokallaget at det var misnøye: Etter Hareides Pride-deltakelse, meldte 82 mennesker seg ut av partiet, ifølge NRK.

– Dét er veldig spesielt. Det er jo først og fremst veldig fint og solidarisk at Hareide gikk i toget, mener Frøysaa.

Nytt krisemøte

Frøysaa har mottatt svært mange tilbakemeldinger etter kronikken sin. De har vært av både positiv og negativ art. Mye av rosen kommer fra mennesker som deler Frøysaas erfaringer:

– Jeg har hørt fra mange hyggelige folk som er i samme situasjon som meg. Dette er mennesker som, i likhet med meg, har hatt en fin oppvekst med to foreldre av samme kjønn. forteller 27-åringen.

Derfor syns hun det er uforståelig at så mange i et parti tar avstand fra å vise solidaritet med homofile og lesbiske.

– Jeg syns heller vi burde holde et krisemøte vedrørende at Bergen KrF holdt et krisemøte, sier hun.

Ikke hørt fra KrF

Den mye omtalte kronikken, som er titulert «Hei, Hareide! Var det ikke sånn at Jesus har kjærlighet for alle?», har altså bidratt til fulle meldingsinnbokser for forfatteren – men det har vært stille fra dem hun gjerne ønsker å høre fra:

STØTTER MOR: Sofie Frøysaa kjemper iherdig for å slå ned på fordommer mot foreldre som deler kjønn. Hun har støttet moren Ellen helt siden hun kom ut av skapet. – Man er mer enn kjønnet sitt, sier 27-åringen. FOTO: Privat
STØTTER MOR: Sofie Frøysaa kjemper iherdig for å slå ned på fordommer mot foreldre som deler kjønn. Hun har støttet moren Ellen helt siden hun kom ut av skapet. – Man er mer enn kjønnet sitt, sier 27-åringen. FOTO: Privat

– Nei, jeg har ikke hørt fra noen i KrF, annet enn noen få medlemmer som uttrykker at de er flaue på partiets vegne. Og jeg hadde håpet på å få en melding av Hareide selv. Jeg liker ham, sier Frøysaa.

– Ikke styremøte

Lokallagsleder Terje Walter Gilje i Bergen KrF avviser at han innkalte til et krisemøte, og melder at han ikke har noen flere kommentarer utover dette:

– Det var ikke noe krisemøte: Det var et ekstra styremøte slik vi til tider har når politiske saker kommer på dagsorden, skriver Gilje til TV 2 i en e-post.

Heller ikke KrFs partileder Knut Arild Hareide har ytterligere kommentar. Hans rådgiver skriver følgende til TV 2:

– Hareide opplever at han gjennom hele sommeren har fått begrunnet sin deltakelse i Pride, og kommentert reaksjoner både fra de som er positive til hans deltakelse, og de som er negative.

Oppfordring til partiet

27-åringen har en oppfordring til KrF-ere og andre som er skeptiske til det å vokse opp med to foreldre av det samme kjønn:

– Hvis det er barnas beste dere er interesserte i, så kan dere slå av en prat med meg og høre hvordan jeg har hatt det. Kom hjem til meg og mamma for en tvers igjennom hyggelig kaffestund – så vil du oppdage at det ikke er smittsomt å være homofil, avslutter Frøysaa.

«God sommer Norge» ser du på TV 2 mandager, tirsdager, onsdager og fredager kl. 20:00.