– Du kan ikke gjøre fra deg i buskene når det står en Pokémon Go-spiller ved siden av deg

Botanisk hage i Oslo har i lang tid ergret seg over funn av sprøytespisser og avføring. Nå får mobilspillet Pokémon Go ledelsen til å juble.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Pokémon Go har blitt umåtelig populært verden over. På kort tid har mobilspillet blitt lastet ned over 30 millioner ganger.

Spillet går ut på å fange virtuelle dyr ved bruk av mobiltelefonen som sender ut beskrivelser til ulike GPS-koordinater.

Mobilen må være til stede der de fiktive figurene befinner seg, og derfor må spillerne fysisk bevege seg for å fange de fleste figurene.

Her kan du for øvrig lese hvordan du blir en Pokémon-mester.

Og her til lands fører spillfeberen til stort oppsving både på museer og i parker, fordi her er det som regel flest av de virtuelle dyrene.

– Vi har merket en stor oppgang av besøkende etter at spillet kom ut, og da spesielt av unge mennesker, sier fungerende driftsjef ved Botanisk hage i Oslo, Øystein Lofthus, til TV 2.

Botanisk hage - og området rundt - er nemlig et slags Pokémon-Mekka for de som ønsker å jakte etter dyrene. I dette området finnes for eksempel den mest kjente Pokémon av dem alle, nemlig «Pikachu».

– Spesielt på kveldene merker vi en større pågang av folk, så de blir jaget ut når vi stenger klokken 21. Men de oppfører seg fint, sier Lofthus.

Fannys elleville Pokémon-jakt i Frognerparken

Kveldsbesøk
Og disse Pokémon-kveldsbesøkene setter driftssjefen ved den botaniske hage pris på. Severdigheten har nemlig tidligere slitt med betydelige narko- og romfolkproblemer. Her er det blitt kjent at romfolk angivelig skal ha gjemt pillebokser i plantebedene og gått på do i buskene.

– Pokémon Go har en forstyrrende effekt på folk som driver med sånt, det er det liten tvil om. Du går ikke å gjør fra deg i buskene når det står en Pokémon Go-spiller ved siden av deg, sier han.

– Vi plukker fortsatt sprøytespisser og menneskelig avføring i parken, men spillet har absolutt en dempende effekt på det hele. Det er jo veldig ofte en Pokémon-spiller her, og nesten til alle tider på døgnet, sier Lofthus.

Hyppige besøk
Paul Andersen (23) er en ivrig Pokémon-spiller. Han har vært innom Botanisk hage fem ganger den siste uken, kun for å fange Pokémon.

Pokémon GO har endret hverdagen for autistiske Scott (17)

Han hadde tidligere en frykt for å gå i parken. Nå er den nesten borte.

– Har fått et mye mer positivt inntrykk på steder som tidligere har hatt et negativt inntrykk på meg. Parkene er ikke like skumle lenger, og det er mer avslappende på kveldstid fordi vi er så mange her med gode intensjoner - nemlig å spille Pokémon.

Han koser seg med spillet, og har beveget seg mye de siste dagene.

– Jeg har gått omtrent to mil om dagen. Jeg har spilt så mye Pokémon at jeg har fått strekk, og jeg merker at jeg er støl i både lår og legger. Man føler seg sporty på en litt rar måte, sier Andersen til TV 2.

Driftsjef ved Botanisk hage, Øystein Lofthus, håper denne trenden fortsetter:

– Vi ønsker spillerne hjertelig velkommen. Det er positivt med besøkende, selv om vi skulle ønske de så litt mer opp fra telefonene sine og mer på plantene våre ...

Mini avslører: – Freddy og Mads fanget Pokémons under sending