SIST SETT: Den rømte fangen tok flyet fra Vadsø til Gardermoen. Siden har ingen sett ham. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
SIST SETT: Den rømte fangen tok flyet fra Vadsø til Gardermoen. Siden har ingen sett ham. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Foto: Nesvold, Jon Olav

rømte fra soning i april:

Fortsatt ingen spor etter incestdømt på rømmen

Tre måneder etter at en incestdømt mann i 40-årene rømte fra soning, står politiet fortsatt uten et eneste spor i saken.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I april i år rømte en fange fra soning i Vadsø fengsel. Mannen skulle overføres mellom Vadsø og Bergen fengsel, og fikk lov av Kriminalomsorgen til å reise alene.

Men på mellomlanding i Oslo, forsvant han.

Mannen er dømt for grove overgrep mot sin datter og et annet kvinnelig familiemedlem, som begge var små barn da overgrepene skjedde.

Tre måneder etter rømningen, står politiet fortsatt på bar bakke i etterforskningen.

– Status er fortsatt den samme som da vi startet. Politiet vet ikke hvor mannen er, sier politiadvokat i Troms politidistrikt, Thomas Rye-Holmboe, til TV 2.

Han vil ikke gå i detaljer om hva som gjøres av konkrete tiltak, men sier politiet fortsetter med samme styrke i etterforskningen.

– Det jeg kan si, er at politiet vil også i fortsettelsen vil gjøre de nødvendige etterforskningstrekkene, sier Rye-Holmboe.

Har ikke fått beklagelse

Mannens datter, som han forgrep seg på fra hun var 6 år gammel, er i dag 12 år. Hennes bistandsadvokat har tidligere rettet sterk kritikk mot Kriminalomsorgens avgjørelse om å la mannen reise alene.

– Etter det jeg kjenner til er det ingen spor i saken. Jeg vet ikke hvordan politiet jobber med dette, sier advokat Cecilie Dreschler.

Hun forteller at jenta ikke har mottatt noen beklagelse fra Kriminalomsorgen i etterkant av det som har hendt.

– Nei, det har vi ikke fått. Og det vi særlig reagerer på er at vi ikke har fått noen forklaring på hva slags vurdering man gjorde da de sendte han alene, sier hun.

Advokaten har vurdert å anmelde Kriminalomsorgen for avgjørelsen de tok, men dette har foreløpig ikke blitt gjort.

Sterk kritikk av Kriminalomsorgen

I tillegg til bistandsadvokaten, har også andre aktører og organisasjoner stilt spørsmålstegn ved Kriminalomsorgens beslutninger i saken.

Kriminalomsorgen region nord har ikke tidligere ønsket å uttale seg spesielt om hendelsen eller kritikken, men mente at fangen var skikket til å reise alene ettersom han var klarert for permisjon.

– Jeg kan bekrefte at en domsfelt uteble fra soning i forbindelse med en overføringspermisjon. Det vil si at fangen var permisjonsklarert og tok permisjonen i forbindelse med flytting mellom fengsler, uttalte regionsdirektør Jorid Midtlyng til TV 2.

Ikke oversikt over transport-rømninger

Kriminalomsorgen fører ikke særskilt statistikk over rømning under transport. De opplyser imidlertid at tallene som viser rømning fra fremstilling, fanger opp de fleste tilfellene av dette.

I 2014 rømte tre fanger fra fremstilling. 50 fanger uteble fra permisjon det samme året, som er Kriminalomsorgen definerer den incestdømte mannens reise som.

Tallene fra 2015 og 2016 er enda ikke klare. Det fremkommer heller ikke av tallene hvor mange av fangene som har kommet til rette igjen.