HYLLER HILLARY: Førstedame Michelle Obama går i bresjen for å hjelpe Hillary Clinton med overta jobben hennes ektemann har hatt i åtte år. (Foto: AFP PHOTO) 
HYLLER HILLARY: Førstedame Michelle Obama går i bresjen for å hjelpe Hillary Clinton med overta jobben hennes ektemann har hatt i åtte år. (Foto: AFP PHOTO)  Foto: SAUL LOEB

Tordentale fra Michelle obama:

Dette frykter hun hvis Trump blir president

Førstedame og Hillary Clinton-tilhenger Michelle Obama er spesielt bekymret for to ting hvis Donald Trump blir verdens mektigste mann: Atombomber og oppvekstvilkårene til barn i USA.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Personen som holder fingeren på knappen som kan sende av gårde en atombombe må være stødig, trygg og velinformert. Da kan du ikke ta raske beslutninger.

Det sa Barack Obamas kone, USAs førstedame Michelle Obama, da hun talte til Demokratenes landsmøte i Philadelphia natt til tirsdag.

Utspillet har klare referanser til Donald Trump, som hun mener fremstår som ustabil og aggressiv. «The Donald» har gjennom valgkampen kommet med en rekke kontroversielle utspill. Mange av dem har blitt publisert på sosiale medier.

– Jeg ønsker meg en president som forstår at komplekse problemstillinger ikke kan løses ved å skrive 140 tegn på Twitter, sa Obama.

Hun tok også et oppgjør med det hun betegner som hatretorikk fra Donald Trump.

Bekymret for barna

Førstedamen er klar på at presidentvalget ikke handler republikanere eller demokrater, men om hvem som skal ha makt til å forme barnas oppvekstvilkår og fremtidens USA.

– Det er bare én person jeg stoler på til å gjøre den oppgaven de neste åtte årene, og det er Hillary Clinton.

Obama understreket at hun og ektemannen har samme utgangspunkt som oppdragere og som presidentpar, at det de gjør påvirker nasjonens barn og unge.

– Hillary blir en president for alle, uansett hvilken bakgrunn de har. Jeg er ikke i tvil om at hun er den beste til å lede dette landet, sa Obama.

Hun uttrykket også sin beundring for Hillary Clinton.

– I mange år har hun stått til tjeneste for landet vårt. Det har vært tøffe tider der hun kunne ha hoppet av, for eksempel når hun har blitt hetset. Men det jeg beundrer mest ved Hillary, er at hun aldri gir seg.

Splittet parti

Støtten fra Michelle Obama er kjærkommen for Clintons presidentkampanje. Ikke bare leder Donald Trump på de siste meningsmålingene. I tillegg er det demokratiske partiet splittet på grunn av e-postskandalen som har rammet Clinton.

Det ble både jublet og buet da Demokratenes landsmøte ble dratt i gang i Philadelphia mandag.

At det nylig ble lekket ut eposter som viser at partiledelsen tilsynelatende stilte seg bak Clinton, selv om de formelt skal forholde seg nøytrale, har ikke hjulpet på stemningen.

Hillary Clinton og Bernie Sanders har tatt til orde for samling i partiet for å kunne vinne presidentvalget mot Donald Trump i november, men mange av Sanders' tilhengere har lite til overs for både Clinton og partiledelsen.

– Har startet revolusjon

I sin tale til landsmøtet natt til tirsdag, understreket Bernie Sanders nok en gang at Clinton må bli landets neste president.

Samtidig brukte han mye tid på å snakke om sin egen kampanje og hvor skuffet han er over nominasjonskampen han ikke lyktes med å vinne. Flere av tilhengerne gråt mens han talte.

Sanders mener at hans kampanje har startet en politisk revolusjon som har satt søkelyset på de enorme forskjellene i USA.

– Folk som jobber 40 timer i uken skal ikke leve under fattigdomsgrensen. Det er bare feil. Vi trenger lederskap som vil hjelpe hardtarbeidende familier, de syke og de fattige, sa Sanders til landsmøtet.

TV 2 / NTB