Tyrkia vil arrestere 42 journalister

– Tyrkia er i ferd med å bli et autoritært samfunn, sier William Nygaard, leder av ytringsfrihetsorganisasjonen Norsk PEN.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det største opposisjonspartiet i Tyrkia og regjeringspartiet sto i går sammen for å markere støtte til demokratiet. Men det er et demokrati mange mener går mot slutten:

– Tyrkia er iferd med å bli et autoritært samfunn, med en slags islamistisk styringsmodell, hvor demokratiet bare er en retorisk klisje.

Det sier William Nygaard, leder av ytringsfrihetsorganisasjonen Norsk PEN.

Ytringsfrihet og en fri presse er helt uforenlig med det president Erdogan ønsker seg, sier Nygaard.

I dag ble det kjent at tyrkiske myndigheter har utstedt arrestordre på 42 journalister:

– Vi ser nettopp det tegnet som er helt typisk for en president i frykt. Media er den største trusselen, sier den tidligere forlagssjefen, som ble skutt i 1993 etter Aschehougs utgivelse av Salman Rushdies «Sataniske vers».

– Erdogan får stadig mer kontroll over media. Vi kommer til å se langt kraftigere angrep på media i tiden som kommer, inntil kontrollen er komplett, mener Nygaard.

Bevis for tortur

President Erdogans hevn for kuppforsøket har rammet svært mange. Rundt 60.000 mennesker er enten arrestert, suspendert eller avskjediget, ifølge et anslag fra Bloomberg.

Amnesty sier at det finnes bevis for tortur og overgrep.

– Vi har fått informasjon om mishandling i form av trusler, og fanger som er nektet mat og vann i flere dager. I de mest alvorlige tilfellene har fanger blitt utsatt for voldtekter sier Andrew Gardner som er Tyrkia-ansvarlig for Amnesty International, til TV 2.

Lærere og dommere er blant de arresterte i Erdogans opprydding etter det mislykkede kuppforsøket.

Flyansatte sparket

Mandag ble det kjent at flyselskapet Turkish Airlines har sagt opp 211 ansatte som er mistenkt for å ha tilknytning til den religiøse lederen Fethullah Gülen.

Flyselskapet sier de ansatte ble sagt opp ettersom deres atferd og holdninger «strider mot landets nasjonale interesser».

Gülen, som har levd i eksil i USA siden 1999, var tidligere en alliert av Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan. Erdogan har beskyldt Gülen for å ha planlagt forrige ukes kuppforsøk med mål om å opprette en islamistisk stat i Tyrkia.

Presidenten har krevd at Washington utleverer Gülen.

Turkish Airlines sier i en uttalelse at de «står sammen med det heroiske tyrkiske folket «mot kuppmakerne i deres «onde og ulovlige» kuppforsøk.