Første baby med zika-misdannelse født i Europa

En spansk kvinne smittet med zikaviruset har født et barn med mikrokefali. Det er det første tilfellet i Europa.

SYKEHUSET: Det første spedbarnet med mikrokefali som følge av zikavirus ble mandag født her på Vall d'Hebron-sykehuset i Barcelona. FOTO: ALBERT GEA/REUTERS
SYKEHUSET: Det første spedbarnet med mikrokefali som følge av zikavirus ble mandag født her på Vall d'Hebron-sykehuset i Barcelona. FOTO: ALBERT GEA/REUTERS Foto: Albert Gea

For første gang i Europa er et barn født med misdannelser som følge av at moren var smittet av zikaviruset.

Vall d'Hebron-sykehuset i Barcelona bekrefter at omkretsen på barnets hode er mindre enn normalt, og at det har mikrokefali, en nevrologisk tilstand der barn fødes med liten hodeskalle og underutviklet hjerne.

Fødselen ble utført med ved keisersnitt, og både mor og barn er stabile.

Zikafrykt foran Rio-OL

Tidligere er det funnet spor av zikaviruset i et abortert foster i Slovenia som hadde et alvorlig tilfelle av mikrokefali, men mandagens fødsel er første gang et barn blir født med mikrokefali i Europa.

Det er bred vitenskapelig enighet om at zikavirus kan forårsake mikrokefali, Guillain-Barré syndrom (et syndrom som fører til nerveskade og lammelser i bein og underkropp), og andre nevrologiske komplikasjoner.

Når OL i Rio de Janeiro går av stabelen 5. august, er frykten for zikaviruset økende. Storbritannias prins William og prinsesse Kate har bestemt seg for å holde seg hjemme under lekene, selv om det var planlagt at de skulle dra til Brasil. Årsaken er zikafrykt, skriver Daily Mail.

(NTB/TV 2)