BLÅ POSER: Renovasjonsetaten i Oslo sier at feilsortering av plast skaper store problemer for avfallsbransjen. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
BLÅ POSER: Renovasjonsetaten i Oslo sier at feilsortering av plast skaper store problemer for avfallsbransjen. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix Foto: Aas, Erlend

Mange gjør denne feilen når de kildesorterer plast

Kaster du plast med matrester i plastholderen? Da skaper du store problemer for renovasjonsselskapene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I disse sommerferiedagene er det mange som kjøper grillmat i plastemballasjer. Pølser, entrecoter og maiskolber legger ofte igjen grisete rester i pakningene.

– Ofte er disse produktene vakuumpakket, slik at plasten kan være vanskelig å rengjøre. I slike tilfeller er det faktisk bedre at folk kaster den tilgrisede emballasjen i restavfallet dersom de ikke får det rent, sier Solrun Drejer, kommunikasjonsrådgiver ved Nordhordland og Gulen Interkommunale Renovasjonsselskap (NGIR).

Trekker til seg dyr

– Vi får inn emballasjen i plastsekker på sorteringsbåndet, men det kommer også en del løs plast. Tilgriset plastemballasje lukter vondt, griser til annen emballasje og tiltrekker dyr og insekter, sier Drejer.

Hun forteller at rester av mat, vaskemidler og andre produkter ødelegger for gjenvinningen og skaper masse ekstraarbeid og merkostnader.

– Skyll den skitne emballasjen og gi den en omgang med oppvaskbørsten dersom det er nødvendig, så sparer du miljø og ressurser, oppfordrer Jaana Røine, administrerende direktør i Grønt Punkt Norge.

Vanskelig med blå poser

Sju av ti innbyggere på Vestlandet innrømmer at de kaster plastemballasje som inneholder produktrester i plastinnsamlingen.

Også i Oslo skaper feilsortering av plast hodebry for renovasjonselskapene.

– Det store problemet i Oslo er at folk kaster mat i de blå posene som er beregnet på plast, forteller kommunikasjonsdirektør i Renovasjonsetaten i Oslo kommune, Kristin Bergersen, til TV 2.

Hun forteller at Oslo kommune har satt i flere tiltak for å forhindre dette. Blant annet begynte de i 2014 med å veie de blå posene slik at de som er tyngre enn malen blir sortert ut.

– Det er klart at det blir dårligere gjenvinning av at det er skitten plast, da denne går rett i restavfall. Derfor er vi svært opptatt av at plasten som kastes er rein, sier Bergersen.