ANGRER: Storbritannias prins Harry angrer på at han ikke snakket mer om morens død da han var yngre. Her er prinsen avbildet på et arrangement med mål å opplyse om hiv og aids. FOTO: NTB SSCANPIX
ANGRER: Storbritannias prins Harry angrer på at han ikke snakket mer om morens død da han var yngre. Her er prinsen avbildet på et arrangement med mål å opplyse om hiv og aids. FOTO: NTB SSCANPIX Foto: Matt Dunham

Prins Harry angrer på at han ikke snakket om morens død

– Det er ikke en svakhet å ikke snakke om problemer.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Neste år er det 20 år siden Storbritannias prinsesse Diana døde i et bilkrasj i Paris i Frankrike. Sønnene, prins William og prins Harry, var 15 og 12 år gamle da moren ble revet vekk.

Nå snakker yngstemann ut – om at han angrer på at han ikke snakket om morens død. Det skriver BBC.

Det var på et veldedig arrangement om mental helse, hvor en rekke britiske sportspersonligheter deltok, at prins Harry (31) kom med innrømmelsen ovenfor BBCs kameraer og fotballspiller Rio Ferdinand (37).

– Alt kan ordne seg, men jeg angrer virkelig på at jeg ikke snakket om det. I mange år, snakket jeg aldri om det.

Mener man må snakke om problemene

Til BBC sier prinsen at han ønsker å understreke viktigheten av å snakke om problemer når man har det tøft mentalt.

– Det er helt OK å lide, men bare så lenge du snakker om det. Det er ikke en svakhet. En svakhet er å ha et problem og å ikke løse det problemet, sier han.

– Alle kan få psykiske lidelser

Prinsen er også opptatt av at folk må slutte å tro at mennesker med status, jobb og penger ikke kan få psykiske lidelser.

– Jeg tror hovedbudskapet her i dag er at alle kan få psykiske lidelser. Enten man er medlem av kongefamilien, en soldat, en sportsstjerne, en mor, far, et barn ... Det betyr ingenting, alle kan få det.

Følger sin mors fotspor

De britiske prinsene følger sin mors fotspor når det kommer til veldedighet. Prinsesse Diana var nemlig involvert i en rekke veldedige organisasjoner, og brukte statusen sin for å sette fokus på en rekke internasjonale problemer, som hiv og aids, landminer i krigsområder og fattigdom.

Både prins William og prins Harry er involvert i en rekke veldedige organisasjoner.

Harry har eksempelvis ved flere anledninger reist til Afrika for å jobbe med hiv- og aids-rammede.

I et nylig intervju med Childrens's Radio Foundation, snakket prinsen ut om den gangen han var tenåring og reiste til Lesotho for å lære mer om hiv – og hvorfor veldedighet er blitt viktig for ham.

– Jeg ville bare gjøre moren min stolt. Jeg dro dit og tilbragte ni uker der. Jeg dro derfra og tenkte «dette er galskap. Ingen har dratt til et sånt land, lekt med ungene, hørt historiene, sett på sorgen som følger denne forferdelige epidemien, og ikke villet gjøre noe med det.» Så det var en enkel avgjørelse å starte en veldedighet for å prøve å gjøre det vi kan for å hjelpe barn og ungdom snakke om disse problemene og få en forståelse av hva hiv er, forklarte han.