REKORDBESTILLING: Aldri før har det vært bestilt flere kondomer til et OL. Men flere landslag som har ankommet OL-landsbyen i Rio, nekter å bo der på grunn av dårlige forhold. Foto: Reuters 
REKORDBESTILLING: Aldri før har det vært bestilt flere kondomer til et OL. Men flere landslag som har ankommet OL-landsbyen i Rio, nekter å bo der på grunn av dårlige forhold. Foto: Reuters  Foto: RICARDO MORAES

Hver Rio-utøver får 42 kondomer

OL-deltakerne får ikke TV på rommet, men rekordmange kondomer hver.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Utøverne kommer til å ha alt de kan ønske seg under OL, sier Paul Ramler, grunnlegger av RSG til CNN.

Selskapet jobber blant annet med å møblere leilighetene i OL-landsbyen i Rio de Janeiro.

3.604 leiligheter er bygd for å huse 11.000 utøvere og 6.000 trenere til OL som starter 5. august.

Leilighetene er utstyrt med 13.000 doseter, 275.000 kleshengere og 18.500 senger som kan forlenges for høye utøvere, forteller Ramler.

Får aircondition og kondomer

Rommene er møblert med metallsenger, nattbord og klesskap laget av resirkulert materiale. Ideen er at møblene skal være bærekraftige, men også billige.

Badene har dusjforheng av plast og ett speil, men det er ikke satt inn noen skuffer eller skap som kan romme de 450.000 kondomene som vil bli gitt utøverne. Det tilsvarer 42 kondomer per person.

Aldri før har det blitt bestilt inn så mange kondomer til et OL, ifølge CNN.

– Jeg regner med at de kommer til å legges i nattbordene, sier Ramler.

Leilighetskomplekset i OL-landsbyen er bygget ved hjelp av privat finansiering, og utviklerne har allerede begynt å se etter noen som vil kjøpe de etter OL.

I motsetning til tidligere OL har leilighetene denne gang ikke TV. Normalt er ikke temperaturene så høye i august, men arrangørene har gått med på å installere air conditioner på soverommene som følge av frykt zika-viruset.

Ramler i RSG, som har jobbet med OL-landsbyer siden OL i Sydney i 2000, sier den i Rio er den beste han har sett.

Nekter å bo der

Men ikke alle er enige i det. Flere landslag har allerede ankommet den brasilianske byen, men ikke alle er fornøyde. Det danske landslaget ankom for få dager siden, og beskriver leilighetskomplekset som en byggeplass.

– Det er ikke vann i bygningen. Det mangler elektrisitet, det er ikke varmt vann. Også er det forferdelig skittent. Det er en byggeplass som ikke er ryddet opp, sier Morten Rodtwitt i den danske OL-delegasjonen til tv2.dk.

Forholdene skal være så dårlige at delegasjonen fra Australia har nektet å bo der, melder The Sydney Morning Herald. Utøverne bor i stedet på hotell i nærheten.

– Problemene inkluderer tette toaletter, rør som lekker, ledninger som henger, mørke trappeoppganger hvor det ikke er blitt installert lys og skitne gulv som trenger en skikkelig rengjøring, sier sjefen for den australske delegasjonen, Kitty Chiller.

Det ble besluttet av delegasjonen å ta en «stresstest» hvor kraner og toaletter ble skrudd på samtidig i flere leiligheter i flere etasjer.

– Systemet feilet. Vann rant ned veggene, det var en sterk lukt av gass i noen leiligheter, sier Chiller til avisen.

Ordføreren slår tilbake

Arrangørene opplyser at det nå jobbes døgnet rundt med å løse problemene, melder The Guardian. Ingen norske OL-utøvere har ankommet Rio ennå.

– Utøvere som kommer til landsbyen og som ikke har losji klart, kommer til å bli plassert i andre bygninger, heter det i en uttalelse.

Ordføreren i Rio de Janeiro, Euardo Paes, mener kanskje den australske delegasjonen klager litt vel mye.

Han understreker at problemene skal fikses, men legger også til på Twitter:

– Det er like før jeg setter en kenguru foran bygningen deres slik at den kan hoppe og gjøre sånn at de føler seg hjemme.