Se de første klippene fra den norske storfilmen  Kongens nei

I april 1940 står Kong Haakon overfor et ufattelig dillemma gitt av tyskerne: Overgivelse eller døden – nå kommer filmen om de dramatiske dagene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Under noen dramatiske døgn i april 1940 står den norsk kongen overfor et ufattelig ultimatum gitt av den tyske krigsmakten: Overgivelse eller døden.

– Ufattelig intense dager

Men hva skjedde egentlig under disse vårdagene?

Det forsøker filmregissør Erik Poppe å gjenskape i den nye norske storfilmen Kongens nei, som har premiere 23. september.

– At disse tre første døgnene av krigsutbruddet var så ufattelig intense og preget av så stor fare, overrasket meg, sier filmregissør Erik Poppe som fortsatt arbeider med å ferdigstille storfilmen.

Regissør Erik Poppe. Foto: Scanpix
Regissør Erik Poppe. Foto: Scanpix Foto: Larsen, Håkon Mosvold

Ble igjen for å kjempe

Filmen handler om aprildagene da den norske kongefamilien ble sendt på flukt til Sverige, mens Kong Haakon og kronprins Olav ble igjen i Norge for å fortsette kampen.

De bestemmer seg for å skille lag uten å vite om de noensinne vil se hverandre igjen. Kronprinsesse Märtha reiser med barna til Sverige, mens kong Haakon og kronprins Olav blir igjen i Norge for å fortsette kampen.

HISTORISK: Kongens nei. Foto: Filmweb
HISTORISK: Kongens nei. Foto: Filmweb

– Det har vært som et eventyr å få lov til å gjenskape noen av de mest dramatiske døgnene i vår historie. En historie som merkelig nok ikke har blitt filmatisert før. Det presset som kong Haakon og resten av den kongelige familie opplevde under flukten var annerledes enn jeg forestilte meg. De var utsatte og presset var enormt, sier Poppe.

Erik Poppe er en av Norges mest rutinerte filmregissør, med filmer som De usynlige, Hawaii Oslo og Schpa på merittlisten.

Kong Haakon og Kronprins Olav spilles av Jesper Christensen og Anders Baasmo Christiansen.

Kongens nei har premiere 23. september.