ETTERFORSKER: Politi og hjelpemannskaper jobbet hele natten i byen Ansbuch, etter at en mann trolig sprengte seg selv i luften søndag kveld. FOTO: REUTERS/Michaela Rehle. 
ETTERFORSKER: Politi og hjelpemannskaper jobbet hele natten i byen Ansbuch, etter at en mann trolig sprengte seg selv i luften søndag kveld. FOTO: REUTERS/Michaela Rehle.  Foto: Michaela Rehle

Mann (27) fikk avslag på asylsøknaden – sprengte seg selv på restaurant

Flere er skadd i en eksplosjon i den tyske byen Ansbach. Politiet mener gjerningsmannen selv ble drept.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En rekke tyske og internasjonale medier melder om eksplosjon i den tyske byen Ansbach. Eksplosjonen skjedde søndag kveld ved en restaurant i sentrum av den bayerske byen, og like i nærheten av en musikkfestival.

Mannen som døde i eksplosjonen var gjerningsmannen, opplyser politiet.

Innenriksminister Joachim Hermann sier den 27 år gamle gjerningsmannen kom til Tyskland fra Syria for to år siden.

Han fikk avslag på asylsøknaden sin for et år siden, men hadde fått midlertidig opphold, og bodde i en kommunal leilighet.

Ifølge AP skulle mannen nå sendes ut av landet, til Bulgaria.

Politiet tror mannen handlet alene.

Ble nektet inngang på festival

Ifølge innenriksministeren har mannen forsøkt å ta livet av seg to ganger tidligere, og han har derfor vært innlagt på et psykiatrisk sykehus.

Ifølge AP ble gjerningsmannen nektet inngang på en musikkfestival som arrangeres i byen, og dro deretter til en restaurant i nærheten hvor han sprengte seg selv i luften.

En polititalsmann sier mannen som døde hadde en ryggsekk, og tror han hadde bomben i denne.

– Ikke et uhell

De første meldingene gikk ut på at hendelsen skyldtes en gasslekkasje, men senere opplyste ordføreren i Ansbach at eksplosjonen skyldtes «et sprenglegeme».

En talsmann for innenriksdepartementet i Bayern sier eksplosjonen ikke var et uhell, men ser ut til å ha blitt utløst med vilje, melder Reuters.

Minst 12 personer ble skadd i eksplosjonen, som skjedde ved 22.30-tiden søndag kveld. Tilstanden skal være alvorlig for tre av de skadde, men ingen skal være livstruende skadd.

Tredje angrep på kort tid

Politi og redningsmannskaper er fortsatt på stedet, og et helikopter sirkler over byen, skriver tyske Bild.

Det pågår for tiden en musikkfestival i Ansbach, og det er mange tilreisende til byen. Festivalen ble stengt like etter eksplosjonen.

Tyskland har den siste tiden vært åsted for flere oppsiktsvekkende angrep, blant annet et skytedrama i München og et dødelig økseangrep på et tog. Alle hendelsene, inkludert søndagens, har skjedd i Bayern.

Kartlegger kontakt

Innenriksminister Herrmann sier det er viktig at det blir gjennomført en grundig etterforskning av angrepet, som han mener kan forsterke folks frykt.

– Det er uhyrlig at noen misbruker asylinstituttet med en slik forakt for andre mennesker. Alt må gjøres for å hindre at dette ikke griper om seg, sier ministeren.

Myndighetene forsøker å avklare om eksplosjonen var et islamistisk motivert angrep, noe Herrmann sier ikke kan utelukkes.

Statsadvokat Michael Schrotberger sier det blir viktig å kartlegge hvem gjerningsmannen hadde kontakt med.

(©NTB/TV 2)