Kristoff spurtslått på målstreken igjen: – Jeg var sjanseløs

André Greipel knuste alle på Champs-Élysées for andre året på rad.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Alexander Kristoff måtte tåle nok et spurtnederlag på Champs-Élysées på den siste etappen av Tour de France.

Nordmannen lå godt an inn i siste sving, men måtte seg etappevinner André Greipel og Peter Sagan foran seg.

Edvald Boasson Hagen ble nummer fire.

– Jeg hadde sjansen og var i sterk posisjon, men Greipel var rett og slett sterkere. Han kom greit forbi på slutten. Jeg var sjanseløs, dessverre, sier Kristoff til TV 2.

Og fortsetter:

– Vi kom inn perfekt, men brukte mye krefter på å komme oss der på grunn av en velt. Jeg hadde dessverre ikke mer å gi.

– Jeg er litt skuffet over at jeg ikke klarte å vinne en etappe i år. Det var en tabbe at jeg ikke vant i Bern, men i dag gjorde jeg egentlig alt rett. På disse lette etappene sliter jeg litt mot de aller sterkeste, sier en skuffet Kristoff.

Kristoff ble også nummer tre på den siste etappen i fjor (som ble vunnet av Greipel), mens han ble nummer to i 2014 bak Marcel Kittel.

– Glad for at jeg tok hjulet til Kristoff

Greipel gliste godt, ettersom triumfen var hans første i en ellers skuffende Tour.

– Jeg kan ikke beskrive det. Jeg er superstolt. Laget har trodd på meg hele veien, tross motgang, og det blir ikke bedre dette. Vi hadde en god plan i morges og jeg prøvde bare å holde meg rolig og spare krefter. Vi manglet en i front, men jeg tok hjulet til Kristoff. Det er jeg glad for nå, sier Greipel.

Sondre Holst Enger lå for øvrig meget godt an foran den siste runden, og hadde hele IAM-laget med seg. Men uheldigvis fikk Horten-gutten er punktering like før passering på den siste runden, og måtte kaste inn håndkleet.

Etter målgang var Holst Enger helt knust og gråtkvalt.

– Jeg ville spurte. Det er bare kjipt... Det er mye følelser, sier en tydelig preget Holst Enger til TV 2.

Og legger til:

– Alt gikk bra og vi kjørte bra, men jeg punkterte på den siste runden. Det var noe dritt, men sånn er det noen ganger. Faen!

Boasson Hagen kom på sin side gjennom helt til finalen, og var mannen som Dimension Data kjørte for. Opplendingen var ikke veldig skuffet, selv om det ble en ny 4. plass.

– Jeg hadde god hjelp av Bernie (Bernhard Eisel) i hele dag, og han guidet meg frem. Jeg var med helt til siste sving, men da fikk jeg ikke det hjulet jeg hadde tenkt til å ta. Jeg bommet på slutten, sier han til TV 2.

– Det er synd at det ikke gikk bedre, men slik er det. Det er de som er best på flat spurt som er der. Det er gøy å være med å kjempe i toppen, sier Boasson Hagen.

Sammenlagtleder Chris Froome fullførte med laget rundt seg, og sikret dermed Tour-seieren rent formelt.

Det var ellers ingen endringer i de øvrige trøyekonkurransene: Sagan vinner den grønne poengtrøya, Rafal Majka tar klatretrøyen og Adam Yates kan reise hjem med den hvite ungdomstrøya.

Movistar vant lagkonkurransen foran Sky og BMC.

Se alle sluttresultatene i årets Tour de France!

Slik var etappen:

Den siste etappen i Tour de France er sjarmøretappen der sammenlagtvinneren og de ulike trøyene viser seg frem foran i feltet.

Det skjedde selvsagt også i år: Chris Froome paraderte foran feltet med sine Sky-kamerater for å feire sammenlagtseieren.

Froome & Co. brøt likevel en liten tradisjon. De skålet nemlig ikke bare i champagne, de klinket også en flaske med øl(!) foran kamera.

På vei inn mot Paris og Champs-Élysées gikk det svært rolig, og feltet var samlet – slik tradisjonen er.

Da de kom inn på Champs-Élysées for første gang begynte imidlertid hardkjøret, og et sjumannsbrudd gikk tidlig: Alexis Gougeard, Daniel Teklehaimanot, Jan Barta, Brice Feillu, Lawson Craddock, Jeremy Roy og Rui Costa.

Etterhvert kjørte også Wout Poels og Luke Rowe. Men bruddet fikk aldri noe særlig mer enn halvminuttet til feltet, og ble etterhvert kjørt inn.

Det var for øvrig tilløp til dramatikk med 36 kilometer igjen, da spurtfavoritt Marcel Kittel måtte stoppe grunnet mekanisk trøbbel og mistet mange sekunder til feltet.

Tyskeren var tydelig forbannet og slang hjulet i bakken, og slo knyttneven i styret. Men takket være iherdig hjelp fra lagkameratene så klarte Kittel likevel å komme tilbake til feltet igjen, men var ikke med i selve finalen.

Med vel 13 kilometer igjen forsøkte Alexej Lutsenko og Greg van Avermaet å gå i et frekt brudd, men duoen fikk ikke mange sekundene og ble raskt kjørt inn igjen.

Dermed ble det – som vanlig – samlet spurt til slutt.