Uslåelige Froome sikret Tour de France-seieren

– Det er vanskelig å holde følelsene tilbake, sier en preget Chris Froome.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Spill Tourmanager nå!

Chris Froome fikk som ventet en forholdsvis rolig dag, og kontrollerte inn sammenlagtseieren i Tour de France på lørdagens fjelletappe.

Sky-kapteinen satt trygt i feltet med lagkameratene rundt seg gjennom hele dagen, og viste ingen tegn til svakheter etter fredagens dramatiske velt.

Froome kom i mål vel fire minutter bak etappevinner Ion Izaguirre, som triumferte etter å ha sittet i brudd hele dagen.

Seieren er Froomes tredje sammenlagtseier i Touren.

– Fantastisk følelse

Den gjenstår riktignok én etappe igjen av årets Tour, men søndagens tur inn til Paris er en ren sjarmøretappe for innehaveren av den gule trøyen. Ingen kommer til å angripe Froomes ledelse, og 31-åringen trenger kun å fullføre for å gjøre seieren formelt hans.

Derfor gliste han også svært bredt da han trillet over målstreken.

– Jeg har en følelse av lettelse nå. Det er en fantastisk følelse. Jeg hadde lagkameratene rundt meg. Det er vanskelig å holde følelsene tilbake, sier en preget Froome.

– Jeg følte meg stiv i dag, men beina var bedre enn i går. Men hva kan jeg si? Jeg er så lettet over å komme meg gjennom. Det regnet mye og var en hard etappe, men dette føles så bra at den er unnagjort, sier briten.

At han nå vil tangere en levende legende som Greg LeMond med tre Tour-seirer, smiler Froome ekstra over.

– Det er helt utrolig. Jeg må selvsagt fullføre i morgen, men nå er selve rittet unnagjort, sier Froome.

Foruten Froomes gule trøye, ble også Peter Sagans grønne poengtrøye, Rafal Majkas klatretrøye og Adam Yates hvite ungdomstrøye sikret lørdag. Ingen kan hente inn trioens ledelse i de respektive konkurransene søndag.

Endelig spansk etappeseier

Izaguirres etappeseier er for øvrig en etterlengtet opptur for Movistar, som har hatt en skuffende Tour uten en eneste triumf å juble for. I tillegg har lagets kaptein Nairo Quintana skuffet stort i sin sammenlagtkamp, og ikke levert varene i fjellene.

Triumfen er også den første etappeseieren til Spania i årets Tour.

Jarlinson Pantano ble nummer to, mens Vicenzo Nibali tok 3. plassen.

De fire nordmennene tok det som ventet helt piano på etappen, og satte seg tidlig bak i feltet og i gruppettoen.

Alle fire kom også i mål og rakk tidsfristen med god margin.

Edvald Boasson Hagen var en lettet mann da han trillet i mål.

– Det er godt å ha kommet til mål. Endelig nærmer vi oss Paris. Det var ganske tøft. Jeg satt i den siste gruppen, men det gikk greit. Jeg er likevel glad for at vi er ferdig med fjellene nå, sier han til TV 2.

Alexander Kristoff var på sin side ganske kald.

– Det var litt kaldt. Alle lagbilene var foran, så jeg fikk ikke regnjakke og frøs en del. Men jeg satser på å holde meg frisk, så går det fint i morgen, sier Kristoff til TV 2.

Og tenker selvsagt på avslutningsetappen på Champs-Élysées, der Kristoff er en av favorittene til å ta seieren.

Boasson Hagen bør også regnes som en solid outsider, ettersom han får hele Dimension Data-laget bak seg.

Slik var etappen:

Et større brudd gikk – som ventet – tidlig fra front og etablerte raskt en god luke.

Over 30 ryttere satt med i det første bruddet, med blant annet Peter Sagan, Vicenzo Nibali, Roman Kreuziger, Ilnur Zakarin, Tony Gallopin, Julian Alaphilippe, Pierre Rolland, Rui Costa, Jarlinson Pantano og Michael Matthews.

Den store gruppen holdt sammen en stund, men mer og mer skrelt ned på vei opp Col de la Colombière – dagens andre stigning.

Etterhvert var Sagan & Co. redusert til åtte ryttere, der også Kreuziger, Nibali, Pantano, Costa og Alaphilippe var med, i tillegg til Ion Izaguirre, Alexis Gougeard og Thomas De Gendt.

Sagan satt åpenbart med for å sanke poeng på den innlagte spurten mellom dagens første og andre stigning, men verdensmesteren ble også sittende i front også opp nevnte Col de la Colombière.

Sagan tok faktisk en imponerende rekke føringer i gruppen, sannsynligvis for å hjelpe lagkameraten Kreuziger.

På vei opp Col de la Ramaz – dagens tredje fjell – falt imidlertid Sagan tidlig av. Samtidig kom en rekke heftige støtforsøk fra rytterne i bruddet. Den ene etter den andre forsøkte seg, uten å helt få den store luken. Blant dem var Nibali og Gougeard.

Den eneste som faktisk fikk en luke var De Gendt, som klatret først over fjelltoppen.

Men den aktive belgieren klarte ikke å holde unna på vei ned, og ble etterhvert hentet inn og kjørt fra av Pantano og Alaphilippe. Duoen i front hadde et forsprang på halvminuttet i bunnen av bakken, og fortsatte å øke på vei opp til HC-fjellet Col de Joux Plane – dagens siste stigning.

Alaphilippe forsøkte å riste av seg Pantano, men fikk ikke mer enn noen få meters luke. Samtidig stakk Nibali fra bruddgruppen bak og hadde duoen i kikkerten.

Like før toppen fikk også Nibali kontakt, før han stakk fra Pantano og Alaphilippe. Samtidig kom også Izaguirre opp, og dro med seg Pantano i ryggen på Nibali. Alaphilippe gikk tydelig tom for krefter og måtte slippe.

På vei ned fra fjellet var det ventet et rykk fra utforeksperten Nibali, men det var faktisk Izaguirre som rykket fra til slutt.

De regnvåte veiene gjorde forholdene vanskelige, men spanjolen beholdt roen og cruiset inn til etappeseieren.