Det tok to år før han fikk sitt første FKH-mål - nå er han toppscorer i Tippeligaen

Torbjørn Agdestein har gått fra et langt måltørke i FKH-trøyen til å bli Tippeligaens giftigste spiss.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se Rosenborg - FK Haugesund på TV 2 Sport Premium 4 og tv2sumo.no lørdag kl. 15.30

Torbjørn Agdestein (24) signerte for FK Haugesund vinteren 2014, men det tok over to år før han scoret sitt første mål for klubben. Nå er han mestscorende i Tippeligaen.

– Mange lurer på hva som har som har skjedd, og det gjør jeg og! Det er litt spesielt. Jeg har vært heldig, laget har spilt bra og vi har skapt mye sjanser, sier spissen til TV 2.

Med sine åtte scoringer på de tolv siste Tippeliga-kampene er FKH-angriperen toppscorer i ligaen - riktignok delt med Fred Friday som nå er solgt fra Lillestrøm til nederlandske AZ Alkmaar.

Debuterte i Championship som 20-åring
Angriperen har allerede opplevd mye i sin relativt korte karriere. Etter å ha imponert for moderklubben Stord i 2. divisjon, ble han i 2010 kjøpt av Brighton, som på daværende tidspunkt befant seg i League One. To år etter overgangen fikk han sin ligadebut for klubben, som da hadde rykket opp til Englands nest øverste nivå. Nordmannen kom innpå mot Peterborough på stillingen 1-1, og hadde assist på scoringen som ga 2-1-seier.

– Det var veldig stort! Jeg følte jeg var veldig god på trening i den perioden. Gustavo Poyet (daværende Brighton-manager) så mye positivt i meg og ga meg sjansen, sier Agdestein.

Den påfølgende sesongen tapte Brighton playoff-semifinalen mot Crystal Palace, og Gustavo Poyet fikk sparken som manager. Samme sommer dro Agdestein videre til skotske Inverness, etter å ha spilt totalt ni kamper for Brighton.

– I Skottland mistrivdes jeg veldig. Men jeg angrer ikke på at jeg dro utenlands i ung alder. Jeg dro som 18-åring for oppleve et eventyr. Jeg så ikke på det som begynnelsen på en stor karriere. Det var først da jeg fikk spille i Championship at jeg begynte å tenke at jeg kunne bli god. Etter tiden i Skottland var tiden inne for å dra hjem til virkeligheten.

Tilbake til Norge
Vinteren 2014 fikk han kontrakt med FK Haugesund etter å ha imponert på prøvespill. I hans første sesong fikk han kun starte én kamp, men ble byttet innpå tolv ganger - uten at det ble noen scoringer. Ved starten av 2015-sesongen ble Agdestein utlånt til Kristiansund i Obos-ligaen, der han endelig fant veien til nettmaskene igjen.

– Det var viktig for meg å få spille fra start og være en viktig del av et førstelag. Nivået i Obos-ligaen er bra, så det var ikke noe stort steg ned.

På en halv sesong i Nordmøre scoret angriperen fire mål på 13 kamper, før han returnerte til Haugesund foran høstsesongen. Tilbake i FKH-trøyen ble det igjen mye benkesliting og fortsatt ingen scoringer.

Spissen vedkjenner at det var tungt å gå lang tid uten å score for Haugesund, men han prøvde å holde motet oppe.

– Jeg prøvde hele tiden å gjøre så godt jeg kunne, både på trening og i kamper for andrelaget. Jeg gikk ikke sur, men jobbet hardt.

Mot Lillestrøm løsnet det
Foran årets sesong skulle mye endre seg i vestlandsklubben. Mark Dempsey ble ansatt som hovedtrener, og klubben fikk et løft fra den svake fjorårssesongen.

– Dempsey så potensialet i meg og jeg fikk sjansen, sier 24-åringen.

Men selv om Haugesund fikk en bra start på Tippeligaen, tok det fortsatt noen kamper før det endelig løsnet for Agdestein.

– I forkant av sesongen ville jeg først og fremst jobbe for å bli en av de best trente spissene, og etter hvert bli et klart førstevalg. Jeg følte egentlig at jeg feilet, ettersom jeg satt en del på benken i starten, sier han.

Men i den femte serierunden kom øyeblikket angriperen hadde ventet på i over to år. I hjemmeoppgjøret mot Lillestrøm var Agdestein våken på bakerste stang og satte ballen sikkert i mål, til ekstatiske jubelscener. Etter det har han nærmest scoret på bestilling.

Se Agdesteins første Tippeliga-mål

– Mye spilletid og tillit har gitt resultater. Disse tingene er alltid viktig for en spiss, sier Agdestein, som for øvrig er tremenningen til sjakkspilleren og den tidligere landslagsspilleren i fotball, Simen Agdestein.

Åtte mål på de tolv siste
På de tolv siste kampene har stordabuen scoret hele åtte ganger. Etter hans første scoringer la han en ambisjon om å komme opp i et tosifret antall scoringer i år.

– Det spørs om jeg må oppjustere det målet. Nå blir jeg skuffet hvis jeg ikke ender på over ti mål. Jeg får klare det først, også får vi ta det derfra. Det hadde vært utrolig kjekt å bli toppscorer. For kort tid siden ville det ha vært fullstendig urealistisk, innrømmer den ferske storscoreren.

TV 2-ekspert og tidligere storscorer Ole Martin Årst har latt seg imponere av Agdesteins utvikling i år.

– Det er ofte slik at noen blomstrer veldig sent. Jeg har sett han tidligere og jeg så at han hadde noe ved seg, men han virket ikke helt klar for Tippeliga-nivået. Han har virkelig utviklet seg i riktig retning og tatt store steg i år. For spisser er selvtillit svært viktig, og det er ingen tvil om at han nå har det, sier den tidligere Tippeliga-toppscoreren.

Årst mener at Agdestein definitivt er en av kandidatene til å bli Tippeligaens toppscorer i 2016.

– Han har blitt en god avslutter. Denne delen av spillet sitt har han virkelig utviklet. Det er noe helt annet å score mål i Tippeligaen enn nedover i divisjonene, der han tidligere har scoret masse for andrelaget i 3. divisjon. På øverste nivå må man tenke mye raskere og være smartere. Han har blitt en målsnik og en spisstype som jeg liker, forteller Årst.

Turbulent tid i Haugesund
Men det har ikke bare vært solskinnshistorier i Haugesund den siste tiden. I forrige uke trakk Mark Dempsey seg som hovedtrener, og det ble en offentlig skittentøyvask i etterkant, selv om partene nå ser ut til å ha kommet på talefot igjen. Spillerne har prøvd å ikke la seg affisere av all uroen.

– Det har vært litt spesielt. Vi mangler en veldig energisk fyr på feltet, men det har gått bra likevel, sier Agdestein.

I Andrea Lobertos første kamp som fungerende hovedtrener ble det en sterk 4-1-seier mot Viking, og Agdestein tegnet seg igjen på scoringslisten. Lørdag venter en stor test mot Rosenborg på Lerkendal.

– Vi er klare underdogs, men det passer oss bra. Vi hadde god kontroll da vi spilte 1-1 på hjemmebane i mai, sier 24-åringen.

I forkant av storkampen ligger FKH på femteplass med 28 poeng - det er fire poeng bak Strømsgodset på bronseplass.

– Vi har gode muligheter for å havne på topp 6, men om vi fortsetter den gode stimen kan vi fort blande oss inn i medaljekampen, mener Agdestein.

– Returnerer gjerne til England
I Haugesund er han i ferd med å føye seg inn i rekken av målfarlige angripere. Helt siden klubben returnerte til Tippeligaen i 2010 har de hvitkledde alltid hatt minst én spiller som har scoret over ti mål per sesong. Christian Gytkjær, Alexander Søderlund og Nikola Djurdjic har alle endt høyt oppe på listen over de mestscorende Tippeliga-spillerne.

Agdestein utlikner mot rivalen

– Hvorfor er det slik at FKH-spissene ofte scorer mye?

– FKH har lenge hatt en direkte spillestil, som har passet godt til de spillertypene som har vært her. Alle spissene du nevner er gode spillere med mange kvaliteter. Laget skaper mye sjanser og det er kjekt for publikum, sier Agdestein.

Spissens kontrakt går ut etter denne sesongen, og Agdestein vet ikke hva som skjer etter det.

– Jeg holder døren åpen. Jeg kan godt bli her i Haugesund. Jeg fikk oppfylt drømmen min om å spille i England, og jeg hadde ikke sagt nei til en retur dit, forteller han.