Froome tapte tid etter dramatisk velt – Bardet sikret fransk etappeseier

– Jeg mistet litt hud og fikk en smell på kneet, sier forslått Sky-kaptein.

Spill Tourmanager nå!

Romain Bardet klatret til topps og sikret en svært etterlengtet fransk etappeseier med triumf på fredagens fjelletappe i Tour de France.

Det er nemlig Frankrikes første etappeseier i årets Tour.

Bardet klatret seg samtidig opp på 2. plass i sammendraget.

Chris Froome holder på sin side på sammenlagtledelsen, men briten tapte tid etter en dramatisk velt vel 11 kilometer før mål.

Briten fikk nemlig i asfalten i en utforkjøring og måtte bytte sykkel. En tydelig forslått og blodig Froome slet tungt i den siste bakken, og ble forbikjørt av flere av sammenlagtkonkurrentene.

Men Froome tapte likevel ikke mer enn vel 10-15 sekunder, og holder selvsagt på den gule trøya også på lørdagens etappe.

Froome: – Jeg var heldig

Etter etappen priset han seg lykkelig for at det ikke gikk verre.

– Jeg skulle sitte foran for å holde meg unna trøbbel, men traff en av de hvite linjene og forhjulet glapp. Jeg føler meg ok, men var heldig. Jeg er ikke alvorlig skadet, forteller Froome.

– Jeg har mistet litt hud og fikk en smell på kneet, men jeg er takknemlig for at jeg hadde forspranget på fire minutter. Jeg hadde også lagkamerater med meg helt til mål. Det var en flott laginnsats. Det føles godt å være en dag nærmere Paris, sier Sky-kapteinen.

Froomes tredje Tour-seier har virket som en formalitet den siste uka, men 31-åringen selv har understreket flere ganger at ingenting er avgjør før Paris. Som han selvsagt må gjøre.

Fredagens dramatikk viste likevel hvorfor en ikke skal juble for tidlig.

– Etappen i dag viser nettopp hvorfor man ikke har vunnet før man er i Paris. Jeg ble ikke alvorlig skadet, men det kunne gått mye verre. Det er aldri en rolig dag i Touren, sier Froome med et smil.

Falt fra 2. plass til 10. plass

En annen sammenlagtrytter som tapte betydelig mer var Bauke Mollema. Nederlenderen lå på 2. plass før etappen, men veltet og gikk helt tom for krefter i det siste fjellet.

Til slutt kom Mollema i mål hele 04.27 bak Bardet, og falt ned til 10. plass i sammendraget.

– Jeg krasjet da jeg lå i andreposisjon i feltet. Det var teknisk krevende, men jeg følte meg bra. Men forhjulet mitt bare skled unna, forteller en nedslått Mollema.

– Jeg var ganske raskt tilbake på sykkelen, men jeg var 20 sekunder bak allerede i den siste bakken og klarte ikke å tette luka. Jeg gikk helt om, sier Mollema.

Froome leder nå sammendraget med 04.11 til Bardet, mens Nairo Quintana – som tok noen sekunder på Adam Yates og klatret opp på pallen – innehar 3. plassen, 04.27 bak.

Yates ligger på sin side på 4. plass 04.36 bak Froome, mens Richie Porte er på 5. plass – 05.17 bak.

Breen gikk i brudd

De fire nordmennene tok det stort sett rolig på etappen, men alle kom til mål innenfor tidsfristen.

Vegard Breen markerte seg imidlertid ved å sitte i dagens brudd, før han måtte slippe vel halvveis på etappen.

– Jeg vet ikke om det var så lurt. Jeg var sikkert den dårligste klatreren i bruddet. Men jeg måtte prøve. Det var bare å gi gass og prøve, sier Breen til TV 2 og smiler.

– Kanskje jeg skal prøve igjen i morgen også? Eller kanskje jeg må betale for dagen i dag i morgen, sier Breen lattermildt.

Edvald Boasson Hagen hadde det langt roligere, og forsøkte å spare krefter.

– Jeg fikk kjørt greit. Det var ikke så hardt og gikk greit. Jeg prøvde å spare det jeg kunne. Jeg fikk spart litt, og jeg er klar for å kjøre på søndag. Da er det min mulighet, sier han til TV 2.

Slik var etappen:

Men en såpass kort og tøff etappe var det stilt spørsmål om et brudd ville klare å komme seg unna, eller om feltet ville være samlet over de første bakkene.

Svaret på det kom ganske kjapt, for 20 mann fikk tidlig en luke og etablerte seg som dagens brudd.

Med norske øyne var det gledelig med nevnte Breen som en av utbryterne, sammen med blant annet Rafal Majka, Jarlinson Pantano, Pierre Rolland, Tony Gallopin, Rui Costa, Daniel Navarro, Michael Matthews, Thomas De Gendt, Tony Martin og Alexis Vuillermoz.

20-mannsbruddet hadde på det meste fire-fem minutters forsprang, men feltet holdt farten oppe og spiste innpå igjen.

På vei opp HC-fjellet Montée de Bisanne ble farten litt for stor for flere i bruddet, og Breen var blant dem som måtte slippe seg tilbake til feltet.

Ni mann satt igjen i bruddet på vei ned fra Montée de Bisanne, men Costa støtet på vei ned og skaffet seg en luke på vel minuttet.

Rolland lå en stund i front og jaktet Costa, men franskmannen veltet i en sving, og slo seg kraftig på asfalten.

Restene av bruddet ble etterhvert hentet inn av feltet, og Costa kjørte dermed alene i front opp til mål.

Romain Bardet stakk fra front på feltet og tok opp jakten på Costa, og hentet også inn portugiseren tidlig i den siste bakken.

Like før mål stakk Bardet fra front og holdt unna hele veien til mål, og tok en svært etterlengtet etappeseier til Frankrike.

Costa ble for øvrig hentet inn av gruppen med sammenlagtfavorittene like før mål. Til slutt var det Joaquim Rodriguez og Alejandro Valverde som tok 2. og 3. plassen.

PS! Det var ikke bare Froome som beholdt den gule ledertrøyen. Også de andre trøyeinnehaverne er en dag nærmere podiet i Paris. Rafal Majka tok flere klatrepoeng og har et solid grep på polkadottrøya, Peter Sagan innehar den grønne poengtrøya, mens Adam Yates innehar den hvite ungdomstrøya.

Lik TV 2 Sporten på Facebook