– Det store minnesmerket vi burde hedre 22. juli-ofrene med er jo nettopp dette å gjøre virkelig deres drøm om én norsk flokk. Mens det vi er i ferd med, i løpet av disse fem årene, det er å dele Norge i to flokker: Muslimene og vi andre, sier Fugelli.

Han ser det i kommentarfelt på Internett. Han hører det i politisk retorikk. Per Fugelli mener nordmenn har blitt mer rasistiske.

– Ansvaret for at vi nå beveger oss i farlig retning, det har hver og en av oss.

Den 24. juli 2011 holdt daværende statsminister Jens Stoltenberg en gripende tale til nasjonen. Svaret på angrepene, sa Stoltenberg, var mer demokrati, mer åpenhet og mer humanitet.

– Akkurat som gull, valuta og pengeverdier kan også moralske og politiske verdier ha konjunkturer. For tiden er vi i en slags inflasjon eller nedgang, sier Fugelli.

Må unngå fryktens landskap

Fugelli tror at grunntanken om åpenhet og humanitet er sterkt forankret hos det norske folk, men at verdiene trues av terrorfrykten.

– Jeg er veldig sikker på at hvis vi bare klarer å unngå å gå inn i fryktens landskap skal vi klare å bygge opp solidaritet og nestekjærlighet, også med de som har en annen gud.

–Men med terror begått i islams navn, er det ikke riktig at folk blir redde da?

– Det er naturlig å bli redde. Det terroristene gjør er å treffe oss midt i uhyggesenteret. Men det vi må oppdra hverandre til, det er å bevare en sinnsro når terror skjer. Det høres kanskje brutalt ut, men vi må gå inn i en vanedannelse. For det kommer til å skje på ny og på ny og på ny.

Gå tettere på

Vaksinen mot fremmedfrykten er klar, mener Fugelli: Vi må møte det vi frykter for å endre vrangforestillinger om islam, muslimer og innvandrere.

SNILLHET: – Hadde det ikke vært for at det har blitt så populært å sette dum foran snill, hadde jeg kalt det snillhet, sier Fugelli, som svar på hvordan vi skal møte dem mange frykter. FOTO: Ingvild Gjerdsjø
SNILLHET: – Hadde det ikke vært for at det har blitt så populært å sette dum foran snill, hadde jeg kalt det snillhet, sier Fugelli, som svar på hvordan vi skal møte dem mange frykter. FOTO: Ingvild Gjerdsjø

Fugelli har bodd på Grønland i 25 år, et område hvor en høy andel av befolkningen har muslimsk bakgrunn.

– Vi har de samme målene og lengslene som muslimene: Trygghet, verdighet, eiendomsrett til seg selv, jobb så du kan være et selvforsørget menneske, å bidra til at Norge er et land i framtiden som er godt for ungene og barnebarna å leve i. Dette har vi felles.

Fugelli tror vi kan klare å ta verdiene tilbake. Men det krever innsats.

– Hvis vi ikke passer oss og danner motmakt i en hær hvor alle er med, da kan dette målet til Anders Behring Breivik, nemlig å eliminere alle muslimene fra Norge og Europa, bli en fryktelig trussel.

Se hele intervjuet med Per Fugelli: