KASTES UT AV OL: Stavhopper Yelena Isinbajeva og de andre russiske friidrettsutøverne får ikke dra til OL i Rio. (AP Photo/David J. Phillip)
KASTES UT AV OL: Stavhopper Yelena Isinbajeva og de andre russiske friidrettsutøverne får ikke dra til OL i Rio. (AP Photo/David J. Phillip) Foto: David J. Phillip

Bekrefter: Russiske friidrettsutøvere utestenges fra OL

Idrettens voldgiftsrett, CAS, avviser russernes ankesak. IOC-medlem Gerhard Heiberg tror russerne kan risikere bli kastet ut av hele OL: – Håper det vi beslutter å gjøre blir kraftig kost.


Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De 68 russiske friidrettsutøverne får altså ikke delta i OL i Rio.

Dette bekrefter CAS i en pressekonferanse torsdag formiddag.

I november 2015 ble landet utestengt fra å delta i internasjonale konkurranser av Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF). Dette skjedde som følge av en rapport fra WADA, Verdens antidopingbyrå, som avdekket statlig organisert doping i russisk idrett.

WADA anbefalte da at russiske friidrettsutøvere skulle utestenges fra internasjonale konkurranser, og fikk kjapt medhold fra IAAF.

Nevnte IAAF har latt de russiske utøvere som trener i andre land delta i Rio som «nøytrale». Dette kun om de imøtekommer en rekke kriterier, som blant annet gjentakende dopingtester utenfor hjemlandet.

To utøvere har fått tillatelse til å dra, men alle utøvere som har søkt deretter har fått avslag. Saaken ble anket, men i juni bestemte Det internasjonale friidrettsforbundet å opprettholde utestengelsen av Russland, noe som igjen førte de 68 utøvernes anke til voldgiftsretten.

Denne anken ble i dag avvist av CAS. Panelet skal ha vært enstemmig.

Heiberg håper på «kraftig kost»
IOC-medlem Gerhard Heiberg sier til TV 2 at han er lettet over dommen, og at IOC har ventet på den for å bestemme hva de skal gjøre med hele det russiske laget. WADA har anbefalt IOC å utestenge samtlige russikere utøvere fra OL.

– Dette er et viktig steg i riktig retning. Vi har sett på hvorvidt vi man kan ta en kollektiv avstraffelse, eller se på enkeltindivider. Da kommer også menneskerettigheter inn i bilder. Det CAS sier klart er at forbundet kan utestenge hele laget, og da blir det lettere for oss å treffe samme beslutning, sier Heiberg.

Han håper og tror at IOC kan komme til en beslutning i løpet av helgen, og han tror at man ikke lenger ønsker å ha Russland med i OL. Heiberg påpeker også at man først og fremst må se på «juridiske spissfindigheter» for å unngå eventuelle tvister og økonomiske kompensasjoner.

Heiberg er imidlertid klar på hva han håper:

– Jeg håper det vi beslutter å gjøre blir kraftig kost.

IOCs talsmann, Mark Adams, sier til Associated Press at trolig vil etterfølge CASs dom.

– Ikke en gledens dag
I en pressemelding sier IAAF-president Sebastian Coe at han er glad at antidopingsreglene blir overholdt, men innrømmer at det ikke er noen gledens dag.

– Jeg kom ikke inn i denne sporten for å stoppe utøvere fra å delta. Det er vårt forbunds ønske å inkludere, ikke ekskludere. Utenom Rio vil IAAF fortsette å jobbe med Russland for å etablere et rent miljø for landets atleter, slik at forbundet og laget kan returnere til internasjonal annerkjennelse og konkurranser.

I tillegg til denne saken konkluderte McLaren-rapporten som ble publisert på mandag, at det foregikk statlig organisert doping i Russland under Sotsji-OL. WADA har da anbefalt Den internasjonale olympiske komité, IOC, å utestenge samtlige 387 russere fra OL.

– Ikke rettslig grunnlag
Russland sportsminister, Vitalij Mutko, har tidligere beklaget at juksende utøvere ikke ble oppdaget av russernes eget antidopingsystem, men avviste statlig støttet juks. Han var ikke blid etter anken ble avvist.

– Etter mitt syn er dette en subjektiv og politisk beslutning som ikke har et rettslig grunnlag, sier Mutko ifølge det russiske nyhetsbyrået TASS.

Den russiske stjernen Jelena Isinbajeva fyrer også løs mot CAS.

– Takk, alle sammen, for denne begravelsen for friidretten. Dette var en politisk beslutning, raser Isinbajeva til TASS.