– Hvis dette var en russer, så hadde vi sagt at han var dopet

Odd-Bjørn Hjelmeset tror at Martin Johnsrud Sundby får en tøff jobb med å redde eget omdømme.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Onsdag kom nyheten om at Martin Johnsrud Sundby er utestengt i to måneder som følge av brudd på dopingreglementet.

Utestengelsen kommer, ifølge Skiforbundet og Johnsrud Sundby selv, som konsekvens av en misforståelse rundt tillatt inntak av den lovlige astmamedisinen Ventoline.

TV 2s langrennsekspert Odd-Bjørn Hjelmeset tror likevel at den norske skistjernen vil få store problemer med å bevise at han er en ren utøver.

– Hvis dette var en russer, italiener eller amerikaner, så hadde vi også sagt at han var dopet. I utenlandske medier er det dette de sier.

Tror på Johnsrud Sundby
Han synes det er trist at Martin Johnsrud Sundby nå blir stemplet som en doper.

– Dette er veldig synd for Martin. Han har gjort sitt beste og trener desidert mest i hele langrennssporten. Han er den mest seriøse og gjør egentlig alt helt rett. Så er det en administrativ feil av Norges Skiforbund, og det er helt forferdelig. Det er synd at han skal bli stemplet som doper, sier han videre, sier han.

Og legger til:

– Jeg kan ikke svare på hvordan dette blir mottatt i miljøet. Det er ikke veldig mange dager siden vi snakket om russisk dop og kollektiv straff. I Russland er det mange utøvere som ikke er dopet og likevel risikerer utestengelse. Jeg tror Martin føler han er i samme situasjon nå. Han har ikke gjort noe feil, men blir likevel tatt.

– Må være åpen og ærlig
Hjelmeset håper folk setter seg inn Johnsrud Sundbys tilfelle før de dømmer ham.

– Han må være åpen og ærlig, slik som han har vært. Jeg håper alle setter seg inn i situasjonen hans og formidler det videre. Dessverre er det veldig få som kommer til å gidde å gjøre dette. Han kommer til å ha det fryktelig tungt fremover, sier han.

TV 2-eksperten tror likevel at Sundby kommer styrket ut av det.

– Han kommer til å slå tilbake. Han skal vinne VM-gull i Lahti. Han skal vinne verdenscupen og vil vinne Tour de Ski. Han kommer til å stålsette seg for et blodslit herfra til evigheten og vinne masse titler fremover.

Kristoff: – Synd på ham
Også Alexander Kristoff synes synd på Johnsrud Sundby. Sykkelstjernen fikk høre om saken etter målgang på onsdagens 17. Tour de France-etappe.

– Det var et lite sjokk. Det er en fillesak. Det er ikke et alvorlig dopingsak, men et regelbrudd slik som vi har sett tidligere med Vegard Robinson Bugge. Han søkte heller ikke om fritak for astmamedisinen. Jeg regner med han får lov til å bruke det om han søker fritak. Men man må jo ha papirene i orden og det har ikke han hatt.

Kristoff mener likevel saken skiller seg fra Robinson Bugges.

– Når apparatet rundt ham sier det er greit, stoler man jo selvfølgelig på det. Men i Robinson Bugges tilfelle visste de jo ikke at han tok medisinen. Så da faller ansvaret på rytteren. Skiforbundet må jo ta ansvar hvis de har sagt det er greit og det ikke var det. Han har jo levd i troen på at det var fint. Da synes jeg synd på han når han får det her i fleisen

– Hva gjør det med omdømmet til norsk langrenn?

– Ødelegger litt. For folk leser jo bare overskriftene og leser ikke hva som er skjedd. Så da tror de er noe EPO eller noe. Leser folk det nøye, ser de at det ikke er så alvorlig. Men som sagt, man må jo ha papirene i orden.

Får støtte fra Bjørgen
Johnsrud Sundby får støtte fra Marit Bjørgen, som også må bruke astmamedisin.

– Jeg støtter Martin i denne vanskelige tiden for han, og jeg har ett hundre prosent tillit til skiforbundets helseteam og øvrige støtteapparat. Selv har jeg medisinske tester som viser at jeg er kvalifisert til å bruke Symbicort. Jeg har godkjenning fra Det internasjonale Skiforbundet (FIS) og all forskning viser at denne astmamedisinen ikke har prestasjonsfremmende effekt hvis du ikke er astmasyk, sier Bjørgen i en pressemelding.

– I likhet med Martin kunne heller ikke jeg vært best i verden uten bruk av astmamedisiner.