OPPSLAG: Flere store utenlandske medier slår stort opp om dopingdommen mot Martin Johnsrud Sundby. Foto/skjermdump: Audun Braastad/NTB scanpix/Expressen/Aftonbladet/ChannelNewsAsia/Business Insider
OPPSLAG: Flere store utenlandske medier slår stort opp om dopingdommen mot Martin Johnsrud Sundby. Foto/skjermdump: Audun Braastad/NTB scanpix/Expressen/Aftonbladet/ChannelNewsAsia/Business Insider

Dette skriver utenlandske medier om dopingdommen

Norges Skiforbund tar det fulle ansvaret for CAS-dommen mot Martin Johnsrud Sundby. Enkelte utenlandske medier er derimot nådeløse mot den meritterte skiløperen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nyheten om Martin Johnsrud Sundbys dopingdom slo ned som en bombe i idretts-Norge og spredde seg raskt til utenlandske medier.

Under en pressekonferanse onsdag formiddag ble det klart at skiløperen blir utestengt i to måneder og fratatt seirene i Tour de Ski og verdenscupen sammenlagt for 2014/2015-sesongen.

– Mange kommer til å se på ham som en fusker, uttaler SVT-ekspert Anders Blomqvist til den svenske kanalen.

«Norsk skistjerne dopet»

Dopingdommen var naturlig nok store nyheter hos naboen i øst, og alle de store svenske mediene slo det stort opp. «Norsk skistjerne dopet» var blant de umiddelbare overskriftene hos Aftonbladet og Expressen.

Kronikør i Aftonbladets sportsbladet, Petra Thorén, forteller at hun ble ringt opp av det norske skiforbundet en halvtime før pressekonferanse. Ifølge Thorén ble hun advart om at pressekonferansen ville omhandle et særskilt sensitivt tema.

– Uvitende å stemple han som en fusker

Expressens kronikør, Ludvig Holmberg, tar Martin Johnsrud Sundby i forsvar, og skriver blant annet: «I mine øyne er ikke Martin Johnsrud Sundby en fusker.»

Videre skriver Homberg at hele hendelsen er pinlig for både Johnsrud Sundby og det norske skiforbundet, men at det er viktig å se det i en større sammenheng. «Ventoline er en astmamedisin. 15-30 prosent av alle skiløpere i verdenscupen bruker astmamedisiner (...) selve medisinen er ikke noe å være urolig over. Å stemple Johnsrud Sundby som en fusker er uvitende.»

I finske Ilta-Sanomat er det fokus på dopingtabben. Den finske TV-kanalen YLE skriver: «Sjokkbeskjed: Martin Johnsrud Sundby utestenges for doping.»

Dopingdommen går verden rundt

Også flere land man vanligvis ikke forbinder med ski, registrerte nyheten. Britisk Daily Mail gjenga Associated Press (AP) og Channel News Asia la ut Reuters melding om dopingdommen.

AP beskriver det som en «overtredelse» mens Reuters beskriver det som en «misforståelse».

Business Insider Nordic la også ut en sak med fokus på misforståelse som førte til fratakelsen av Sundbys seire i Tour de Ski og verdenscupen.