Løfshus: – Vi var pålagt å holde saken unna offentligheten

Vidar Løfshus innrømmer feil fra Skiforbundets side, men skylder på uklart regelverk.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Martin Johnsrud Sundby ble onsdag utestengt i to måneder og fratatt seirene i Tour de Ski og verdenscupen sammenlagt for 2014/2015-sesongen.

Bakgrunnen er at Norges Skiforbunds medisinske personell ikke søkte medisinsk fritak for Martin Johnsrud Sundbys nødvendige astmamedisin. Det kom frem på forbundets egen pressekonferanse onsdag.

Misforståelsen skyldes at forbundet og det internasjonale antidopingbyrået (WADA) har hatt ulike forståelser av hvordan astmamedisinen skal benyttes.

Landslagssjef Vidar Løfshus skylder på uklart regelverk som årsak for den gigantiske blemmen.

– Umulig å fange opp

– Det er gjort en feil fra skiforbundets side, men hvis du spør enhver lege og enhver ekspert som jobber med dette, så ville han gitt deg akkurat det samme svaret. At vi skulle klare å fange opp dette var umulig, hevder landslagsskefen.

SKYLDER PÅ UKLART REGELVERK: Vidar Løfshus. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
SKYLDER PÅ UKLART REGELVERK: Vidar Løfshus. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: Pedersen, Terje

Nyheten har vært kjent internt i hele 18 måneder, uten at verken utøver, nasjonalt eller internasjonalt forbund, eller nasjonale eller internasjonale antidopingmyndigheter har uttalt seg. Det skyldes pålegg fra FIS, ifølge Løfshus.

– Da saken var til høring i FIS var vi pålagt å holde saken bort fra offentligheten. Etter det så ønsket ikke Martin å ha noe uro eller støy rundt dette, forklarer Løfshus.

Løfshus påpeker at dommen kommer som et sjokk for skileiren.

– Vi har følt at vi har hatt kontroll på det. Vi var ikke i nærheten av å tro at vi kom til å bli dømt i CAS etter at WADA anket, innrømmer Løfshus.

TV 2s langrennsekspert mener også at Skiforbundet har gjort en feil.

– Det er et veldig uklart punkt fra WADA sin side og regler som er utrolig vanskelige. Dette vil bli hengende ved Sundby. Det er helt forferdelig. Skiforbundet har gjort en feil vurdering. Det er utrolig synd. Jeg vet at Martin takler dette. Han kommer til å være enda mer gira, sier Odd-Bjørn Hjelmeset til TV 2.

Kritiske langrennsutøvere

Enkelte langrennsutøvere har reagert i sosiale medier på at Sundby har konkurrert mens saken har pågått. Polske Justyna Kowalczyk har lenge vært kritisk til den utstrakte bruken av astmamedisiner.

– Bør det ikke være slik at man etter en positiv dopingtest burde suspenderes til saken er avklart? undrer den polske utøveren på Twitter.

EVIG ASTMAMEDISIN-KRITIKER: Justyna Kowalczyk antyder at Martin Johnsrud Sundby burde værgt suspendert de 18 månedene man visste om de to positive prøvene.Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
EVIG ASTMAMEDISIN-KRITIKER: Justyna Kowalczyk antyder at Martin Johnsrud Sundby burde værgt suspendert de 18 månedene man visste om de to positive prøvene.Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Foto: Åserud, Lise

En annen som uttrykker seg om saken er finske Aino-Kaisa Saarinen. Hun reagerer på at saken ikke ble offentliggjort for lenge siden.

– Sundbys brudd på dopingreglementet ble offentliggjort først etter CAS-dommen. Det hadde vært rettferdig å ha samme regler for alle, skriver hun på Twitter.

Sundby: – Himmelen falt i hodet på meg

Martin Johnsrud Sundby opplyser om at han først fikk vite om saken kort tid etter Tour de Ski i 2014/15-sesongen.

– Denne saken startet for meg ti dager etter Tour de Ski for et og et halvt år siden. Da var jeg på butikken da Knut ringte og at fortalte meg at jeg ved to anledninger hadde hatt over det de kaller en "desicion limit" ved bruk av ventolin og virkestoff som er salbutamol. Dette var seks dager før NM på Røros og ikke så lang tid i forveien til VM i Falun, sier Johnsrud Sundby.

– Der og da falt himmelen i hodet på meg. Jeg kunne ikke begripe på hva som hadde skjedd. Det kunne heller ikke Knut. Jeg har aldri i mitt liv tatt en astmatisk dose som ikke er blitt foreskrevet av lege. For oss ble det da vesentlig for å finne ut hva som hadde skjedd, men vi fikk beskjed om at hvis vi sendte inn til FIS opplysninger om hva jeg hadde tatt og hvordan jeg hadde tatt medisinene, fikk både jeg og Knut en forståelse at dette ville være greit, fordi Knut mente at vi var innenfor regelverket og vel så det.