Endelig ble det Katusha-jubel, mens Froome økte Tour-ledelsen

– Han har full kontroll nå, sier Edvald Boasson Hagen om Chris Froome.

Spill Tourmanager nå!

Etter flere sure stang-ut for Alexander Kristoff i årets Tour de France, fikk endelig Katusha en seier onsdag.

Ilnur Zakarin klatret seg nemlig til topps på onsdagens tøffe fjelletappe, etter å ha ligget i brudd store deler av dagen.

Seieren er russerens første i Touren, og viser at Katusha har en spennende sammenlagtfremtid i møte. 26-åringen overtar nemlig kapteinsbindet fra veteranen Joaquim Rodriguez, som legger opp etter sesongen.

Etappeseieren er blant Zakarins største triumfer i karrieren. Han vant en etappe i Giro d'Italia i fjor, samt Tour de Romandie sammenlagt.

– Jeg gjorde mitt beste i dag, så jeg er veldig glad. Jeg vil takke lagkameratene for god støtte. Dette er en drøm, sier Zakarin på noe brokete engelsk i seiersintervjuet.

Jarlinson Pantano tok 2. plassen på etappen, mens Rafal Majka festet ytterligere grep om klatretrøyen med sin 3. plass.

Froome holdt stand – igjen

Bak dagens brudd var det ventet en durabelig kamp om sammelagtledelsen. Eller, det er var håpet at det skulle bli det.

For den store spenningen uteble. Sammenlagtleder Chris Froome ble riktignok satt under litt press i den siste bakken, men briten svarte og holdt stand nok en gang.

Og ikke bare holdt Froome stand. Sky-kapteinen støtet også fra favorittene like får mål og skaffet seg en luke til både Nairo Quintana og Bauke Mollema.

Dermed økte og styrket Froome ytterligere sin allerede solide ledelse i sammendaget.

Froome ledet før etappen med 01.47 på Mollema, men satte hele 40 sekunder i sekken på nedelenderen. Quintana tapte på sin side 28 sekunder til Froome.

Tredjeplasserte Adam Yates tapte på sin side bare åtte sekunder til Froome, og holder på pallplassen.

Dermed ser topp-fem i sammendraget slik ut:

1) Chris Froome
2) Bauke Mollema +02.27
3) Adam Yates +02.53
4) Nairo Quintana +03.27
5) Romain Bardet +04.15

Sjekk alle resultatene her!

Froome gliste naturlig nok bredt over utfallet.

– Vi er veldig glade for hvordan det gikk i dag. Jeg tok tid på de fleste konkurrentene mine, og det er fantastisk, sier han.

Froome frydet seg også over at han endelig fikk en opptur på fjelltoppen Finhaut-Emosson. Da han syklet opp der under Criterium du Dauphine i 2014 gikk han nemlig på en smell og tapte den gule ledertrøya.

– Forrige gang jeg var her tapte jeg den gule. Jeg hadde krasjet dagen før og betalte prisen for det da. Det var fint å rette opp i det her nå, sier Froome.

Kristoff: – Viktig for laget

De norske rytterne tok det før øvrig – som ventet – rolig og plasserte seg bak i feltet og i gruppettoen underveis. Alle fire kom dermed til mål innenfor tidsfristen.

Alexander Kristoff fikk en grei dag på sykkelen, og var naturlig nok ekstra fornøyd med etappeseier til laget.

– For laget er dette veldig viktig. Når jeg ikke klarer å vinne, så er det bra at noen andre tar det. Det var fantastisk jobbet av ham, sier Kristoff til TV 2.

Rogalendingen kan også avsløre at Katusha hadde en plan for Zakarin hele fra start.

– Det var planen i dag å få ham i brudd. Han har kjørt seg i bedre og bedre form, sier Kristoff.

Edvald Boasson Hagen gjennomførte også uten store problemer.

– Jeg kom greit gjennom. Jeg hadde ikke så mange andre mål enn det, sier han til TV 2.

– Det gikk veldig fort i starten. Jeg vet ikke helt hva snittfarten var, men tror det var 50 km/t. Det er veldig fort når det er kupert, sier Boasson Hagen.

Opplendingen lot seg uansett imponere av sin gamle lagkamerat Froome, som virker utilnærmelig i årets Tour.

– Jeg er ikke overrasket over at ingen klarer å ta Froome. Jeg tror han har bra kontroll nå. Men vi får se i morgen og de kommende etappene, sier Boasson Hagen.

Han tror likevel ingen klarer å tukte Sky.

– Sky er helt rå. De har det sterkeste laget her. Froome er et menneske og kan ha en dårlig dag, men jeg tror han har full kontroll nå, sier han.

Slik var etappen:

Det var ventet at brudd skulle gå med en gang på etappen, men særdeles høy fart i feltet førte til at rytterne var samlet helt til den første stigningen.

Til slutt klarte elleve ryttere å rive seg løs, med blant annet Peter Sagan, Rafal Majka, Jarlinson Pantano, Thomas Voeckler, Brice Feillu og Tony Gallopin.

Bruddet opparbeidet seg raskt en stor luke, og hadde på det meste opptil 12 minutter ned til feltet.

Sagan satt med for å ta den innlagte spurten i Martigny, og slapp seg ned til feltet igjen så snart de poengene var i boks.

På vei ned fra førstekatergorien Col de la Forclaz ble de gjenværende utbryterne fragmentert ytterligere. Majka og Pantano stakk nemlig fra front etter toppen, og skaffet seg en liten luke.

Duoen holdt unna en stund, før de fikk besøk av Ilnur Zakarin.

På vei opp til mål stakk Zakarin og Pantano, mens Majka «fikk det» og måtte slippe.

Til slutt stakk Zakarin fra Pantano, holdt unna og klatret inn til en etterlengtet Katusha-triumf.

PS! Det ble ingen endringer i trøyekonkurransene: Froome holder som nevnt på den gule ledertrøyen, mens Peter Sagan styrket sitt grep om den grønne poengtrøyen. Det samme gjorde Majka om klatretrøyen, mens Adam Yates holder på den hvite ungdomstrøya.

PPS! Den store taperen i dag var utvilsomt Tejay van Garderen, som gikk på en skikkelig smell og kom i mål hele 18 minutter bak Froome. Amerikaneren lå før etappen på 8. plass, 04.47 bak Froome.

Lik TV 2 Sporten på Facebook